Lokerse rapper wint Songfest in Hasselt

11 mei 2011


Gregory Platinck, die uit Lokeren komt maar net verhuisde naar Gent, won donderdagavond de muziekwedstrijd Songfest in Hasselt. Het songfestival spitst zich toe op deelnemers met een verstandelijke beperking. Twintiger Gregory Platinck die een autismespectrumstoornis heeft kon de jury overtuigen met zijn zelfgeschreven hiphopnummer ‘Niet alleen’.

‘Dat gaat over depressies en het leven zoals het is’, vertelt Platinck. ‘Het publiek leek het nummer erg te appreciëren en deed volop mee. Tot nog toe kreeg ik enkel positieve reacties.’

Platinck was de enige die solo optrad. ‘De andere groepjes brachten vooral rock en popliedjes. De concurrentie was zwaar want er zaten steengoede liedjes tussen.’

Door de overwinning op het Songfest, mag Platinck op een festival optreden. ‘Welk festival dat wordt is nog niet geweten, maar het zal waarschijnlijk wat alternatiever zijn.’

Zenuwen had de jonge rapper niet. ‘Van plankenkoorts heb ik niet echt last, want ik trad al verschillende keren op. Maar ik had nog nooit voor zo’n groot publiek gezongen’, vertelt Platinck. ‘Ik kreeg wel zenuwen toen ik voor de jury moest verschijnen.’

Platinck wil vooral zichzelf zijn. ‘Ik streef de typische, commerciële rapmuziek niet na. Ik zing niet over juwelen en dure auto’s, maar over persoonlijke dingen, zoals angsten overwinnen. Ik schrijf vooral over zaken die uit het leven gegrepen zijn.’

De rapper wil ook niet beroemd zijn. ‘Ik wil me vooral amuseren, zo ben ik bijvoorbeeld ook niet als rapper gekleed.’

Nochtans schrijft Platinck de commerciële muziek niet helemaal af. ‘Die stijl hoor ik ook wel graag, maar Vlaamse rap blijft toch mijn favoriet.’

De creatieveling is al jarenlang bezig met muziek. Zijn muziektherapeute raadde hem aan om mee te doen aan de wedstrijd.

Platinck krijgt veel steun uit zijn omgeving. ‘Iedereen was zo fier als een gieter toen ik won, ze reageren allemaal erg positief. Het is leuk dat ik mijn ding kan doen en dan een prijs krijg.’

Bron

Het Nieuwsblad

Pers

GvA
Gva
HBVL

Foto