Limbomania 2003 (Hbvl)

29 september 2003


Seriewoordenaars openen Limbomania 2003 ijzersterk

Yo! De wekkerradio rond mijn nek wees afgelopen zaterdagavond 20 uur aan toen deze ho getuige was van een uitstekende aftrap van Limbomania 2003. De combinatie clubsfeer en hiphop zorgde voor tonnen sfeer in het HJ-Kaffee in Leopoldsburg. Tal van zwaaiende armen in plaats van gekruiste. Het muzikale niveau zat bijna de hele avond snor en bewees dat hiphop leeft in Limburg. Hoog tijd voor een provinciale MC-battle. Ook tijdens de afterparty pendelen we constant tussen damespot en toog, want kleine en grote breakdancers bleven de sfeer erin houden. Of om het met de woorden van sista Aretha te zeggen: R.E.S.P.E.C.T.

LEOPOLDSBURG- En toch kende Limbomania 2003 een valse start met R.A.S. Op papier een veelbelovende bende met 8 verschillende nationaliteiten in de rangen. Goed voor een mix van Turkse, Duitse (jawohl) en Nederlandse rhymes. Vrij degelijke ritmes, een streep R&B van een Aaliyah-lookalike en een nauwelijks hoorbare live-gitarist/bassist. Qua X-factor scoorde de crew wel: de mc’s gehuld in overalls, één met bivakmuts, wijn zuipend op het podium. Maar muzikaal brouwden ze er een onverstaanbaar (ook wat de Nederlands teksten betrof) potje vol overacting van. R.A.S. was een letter vergeten wat hun deelname aan Limbomania betreft: de U in R.A.U.S.

Waarna de X-factor naar een historisch dieptepunt zakte met Mr Raindeer. Muzikaal nochtans een van de allerbeste dingen die we ooit op het concours hebben gehoord: deze Limburgse DJ Shadow had al een platencontract op zak moeten hebben. Knap in elkaar geknutselde hiphop met flarden jazz, dub en drum ‘n bass maar visueel zo interessant als een weipaal. De introductie van een uitstekende beatboxende MC en een visual deden nochtans meer beloven. Het gerucht deed de ronde dat de gast – die enkel op play moest duwen – normaal gezien Afrikaanse livepercussionisten zou meebrengen maar dat die wegens geen papieren afgelopen week richting noorderzon vertrokken. Jammer.

Laten we verder eerst even stilstaan bij Silur. Dat deed iedereen in de zaal, want dit was de vreemde eend in de bijt. Een analoog-digitaal huwelijk van drum, gitaar/bas en laptop. In ons notitieboekje ontcijferden we kriebels als Boards Of Canada, Styrofoam en – hallo – postrock. Bij momenten mooie trage songs, maar net niet overtuigend genoeg. X-Factor? Zero, maar dat hoort zo bij een postrockband.

De overige drie acts van de avond waren puur hiphop en zeer aan elkaar gewaagd. Elk had zo zijn eigen troeven. De casual outfit-dragende en erg naturel overkomende jonge gasten van Double Peaz rapten bijzonder verstaanbaar. Ook de dj bleek een goede MC en het geheel deed wat denken aan een kruising tussen ‘t Hof Van Commerce en Brainpower (soms erg Hollandse raps). Net nog niet podiumzeker genoeg, maar wel beschikkende over zeer grappige lyrics. Mijn kunstgebit vloog er bijna toen enkele teksten spontane lachbuien veroorzaakten, genre “ik moet gene zever, ik wil uwe bever”. Nou, die van ons mogen ze hebben. Finalefertig materiaal. Idem dito voor Plexus: één gigantische bom energie. Soms ietsje té misschien. Mik er wat minder yo!’s per minuut in en dan valt er werkelijk niks meer op aan te merken. De talrijk meegereisde supporters uit Opglabbeek zagen dat hun favoriete act het er goed van af bracht en niet vergat een Limburgs accent in hun passage te steken.
Aanvankelijk kwam afsluiter BLK en Dj Rascal wat minder overtuigend uit de hoek: ietsje te druk, vaak niet goed te verstaan, maar de Maaseikenaar met Marokkaanse roots bleek wel over het beste improvisatietalent van de avond te beschikken. De speedlimiet van Busta Rhymes werd aan flarden gereten en de man kwam ook tot een zeer juiste conclusie dat er een enorme sfeer in de zaal hing vol respect. Jurylid zijn valt voorlopig niet te benijden.

Conclusie: hiphop leeft als nooit tevoren in Limburg en onze linkertiet er ook af als niemand van deze ronde in de finale staat. Dat het een voorbeeld voor de andere voorrondes moge zijn. Peace!

Meer info en beeldmateriaal op www.limburg.be/limbomania en TV-publiek.

Het sprookje van Limbomania 2003 krijgt volgende week, zaterdag 4 oktober, een vervolg in JH De Haajf in Bilzen. Acht Limburgse hardcore en punk-acts vlammen er dan op los. U kan supporteren vanaf 20 uur voor Addactionlistener(this), All Out, Downfall, Ekzeem-A, Koncept, Not Again, Saturday Night Beavers en TroubleLovesUs. Dries Olemans van Circle speelt de hele avond voor gids en Johan Quinten van Funtime records zorgt voor een gepaste afterparty. Info: www.limburg.be/limbomania

Link

http://www.hbvl.be/knipsels/r-e-s-p-e-c-t.aspx