Phillibustas – Philliepuur (NLhiphop 2003)

11 december 2003


Phillibustas is een groep uit Wilsele, een dorp juist naast Leuven. De cd wordt uitgebracht onder Mental Records het platenlabel van Quinten, frontman van ABN.

Phillibustas bestaat uit:
W.I.M. : MC
Beeznuts : MC
Djin : DJ

‘Phillibustas’ is afgeleid van het Spaanse ‘Filibustero’ wat zoveel betekent als zeerover, piraat of kaper op de kust. Deze beschrijving past bij het ideaal dat de groep wilt brengen: vernieuwend zijn en origineel. Ze willen hiphop brengen in het Nederlands, zonder de Amerikaanse clichés, zonder gelul over bendeoorlogen en geweld dat niet bestaat. De teksten gaan over alledaagse dingen die de leden zelf ervaren of waar ze mee bezig zijn. Politiek, racisme, maar ook liefde en alledaagse nonsens, … Het kan allemaal. Ze konden zich reeds laten horen op de compilatie-C.D. ‘Frithop is dood’en op de ABN cd’s “Seriewoordenaar” en “Nachtschade”, samen met Sint Andries Mc’s. Nu was het tijd voor hun debuutcd.

De intro is eerder matig: het is een muzikaal stukje waar eigenlijk niet veel over te zeggen valt. Het tweede nummer gaat over hoe WIM met hiphop in contact gekomen is en hoe hij tot de man die hij nu is geworden is. hij rapt tegen al wie stoere praat verkoopt maar het nooit meemaakt, hij zegt dat hiphop iets moet zijn wat je voelt en meemaakt, en je dus niet kan rappen over getto’s waar de ene moord na de andere gebeurt. De volgende 2 tracks zijn best in orde, goede rhymes, goed gebracht en aardige beats, maar toch zijn dit de mindere tracks van de cd. 

Wie niet smoren wil moet voelen behoort dan weer tot de kleppers van het album, echt een lied waarbij je zin krijgt om thuis in je zetel, met een chill hiphopdeuntje een toetje te rollen. Een gezellig introotje (je hoort PHB terwijl ze een J aan het taffen zijn). het concept is misschien niet nieuw maar het word toch op een uitermate goede manier gebracht. Ook tot de betere tracks behoort “tippen aan dees”. Hier wordt WIM bijgestaan door Scale (van de Sint-Andries mc’s). WIM en Scale laten hier een mooi staaltje van flowen zien. Snelle rake zinnen die extra kracht krijgen door een goede beat.

In illegale ego rapt WIM over hoe slecht hij wel kan zijn, mooie flows, op een verfrissende manier gebracht, duidelijk verstaanbaar en best humoristisch. De skits (8 & 14) zijn wel eens goed, kwestie om niets steeds de snelle flows te horen. Meesters van de ceremonie waarin scale weer meerapt is zeer strak en hard geflowt, het mag gezegd worden dat de tracks waarin scale meedoet beter zijn dan waar hij niet in meedoet. Al is het maar omdat een hele cd naar WIM luisteren wat teveel van het goede is, als je heel de avond Stella drinkt heb je ook wel eens zin in een Hollands biertje hè.

Stront in u ogen is een pareltje, WIM rapt hier zowat alle tv-programma’s in een vette song met een duidelijk refrein begeleid door een aardig deuntje basgitaar. Als de adem stokt is het perfecte lied om op een begrafenis te spelen, Wim rapt over zijn grootmoeder die gestorven is en waar hij liever in de plaats zou willen sterven. het lied is zeer rustig en word op een kalme, gevoelige manier gerapt, het lied doet je nadenken over het leven.

Extremist bevat een steenharde boodschap RACISME EN FASCISME DEUGEN NIET. het gaat erover hoe onverdraagzaam mensen zijn en hoe erg het wel niet is dat extreem rechtse partijen meer en meer stemmen winnen, hebben we het dan nog niet geleerd met WO2? Dit is voor mij het meest antiracistisch lied dat ik ooit gehoord heb, samen met power in the darkness van Tom Robinson.

Het volgende nummer is goed om je teveel-aan-agressie kwijt te raken. WIM rapt over hoe hij gedumpt werd door een meisje. harde rauwe flows met een nog hardere beat.

De volgende 3 tracks zijn weer van mindere kwaliteit, maar het laatste lied is weer op en top. Dit komt misschien wel omdat oa KG, Scale, Arkis en TooTuff meedoen. Netsletten en gaat over zielige ventjes die niets beters te doen hebben dan porno te bekijken op het internet. Een goede afsluiter van een CD die bij de betere in België behoort. In de outro hoor je eindelijk eens B, enig nadeel, hij rapt niet, hij verteld gewoon een verhaaltje, hierna komt er een vette remix van Tippen aan dees.

Tracklist:
01. Intro
02. Fake-ass gangstas
03. Hiphopkerncentrale
04. E-97
05. Wie niet smoren wil
06. Tippen aan dees
07. Illegale ego
08. Storm (skit)
09. Leiders van de ceremonie
10. Stront in u ogen
11. Als de adem stokt
12. Extremist
13. Wespensteek
14. Major philly (skit)
15. Hou het echt
16. Leuven grijpt de teugels
17. Netsletten
18. Outro 

Conclusie:
Een van de betere hiphopcd’s in Belgie, hoe kan het anders want Quinte zal nooit slecht volk een cd laten maken. Toch zijn er enkele mindere nummers op de cd, maar over het algemeen is het zeker een aanrader. Ook voor Nederlanders is de cd zeer goed verstaanbaar, niet teveel dialect en steeds duidelijk.

Bestelinfo:
Hiero kan je de cd bestellen:
http://www.mental.be

links:
http://www.phillibustas.com
enkele nummers

Deze tekst is geschreven door Jens van Acker op 11-12-2003 (c) NLhiphop.nl