Skillz IV (Aight.be 2005)

10 november 2005Reageren uitgeschakeld


Zaterdag 19 november zullen in Lier weer 16 emcies battlen voor het respect, de geldprijs en de titel van Skillz Champ. Wij hadden een gesprek met Bosbeer, de sterke man achter de schermen, over heden, verleden en toekomst van Skillz. Natuurlijk blikken we ook vooruit op de komende battle.

Wassup, Skillz? Voor diegenen die jullie niet zouden kennen, misschien starten met een korte introductie… 

Ok! SKILLZ is een underground organisatie die de Vlaamse hiphopscene wil promoten. Eén van onze belangrijkste initiatieven is de halfjaarlijks freestyle battle die we organiseren onder dezelfde naam en waarvan volgende week zaterdag 19 november de vierde editie gehouden wordt.

De Skillz-battle is een event-on-the rise, met heel wat publieke belangstelling. Voor diegenen die nog niet zijn komen checken : wat gebeurt er die avond precies ?

Zestien emcie’s stappen dan in de ring om tegen elkaar te battlen. Dit houdt in dat ze 2 keer een kleine minuut krijgen om elkaar verbaal in te maken. Hiervoor dienen ze over een beat punchlines te spitten richting tegenstander. Punchlines die op de spot worden verzonnen zijn natuurlijk de belangrijkste:  lines over hoe de andere eruit ziet of beter nog over wat hij net gerapt heeft leiden tot hilarische toestanden en zorgen voor een enorme sfeer in het publiek. Nadat beide emcie’s gerapt hebben beslist de jury wie doorgaat en wie verliest. De emcie die iedereen kraakt kroont zich voor 6 maanden tot SKILLZ Champ.

Jullie zijn op relatief korte tijd uitgegroeid tot een vaste afspraak op de Vlaamse hiphopkalender. Kan je even terugblikken en vertellen hoe Skillz ontstaan is ?

Vroeger organiseerde ik samen met mijn vriend David “Made2skate”. Deze events waren bijzonder succesvol tot de editie in 2004 (met ondermeer Starflam op de affiche) moest worden afgelast wegens problemen met een paar sponsors. Volledig gedegouteerd heb ik toen besloten om back to basics te gaan: ik mikte op een klein event dat zonder sponsering kon bestaan en meerdere keren per jaar kon plaatsvinden. Er waren toen al wel freestylebattles, maar omdat in de meeste battles alle talen toegelaten werden, kreeg je situaties waarin emcie’s elkaar moesten battlen zonder elkaar te begrijpen. Dit kon veel en veel beter. Mijn vriend Minho kende tal van jonge emcie’s die zich wilden meten met elkaar en SKILLZ was geboren….

Sinds dat moment is er heel wat gebeurd… Een kort historisch overzicht misschien voor de documentairemakers die later de geschiedenis van de Vlaamse battlescene in kaart willen brengen ?

De eerste Skillz-battle was het Ras One (Rasss) die de concurrentie verpulverde. Hij mocht en mag zichzelf de allereerste Skillz Champ noemen. SKILLZ I  organiseren zonder sponsors betekende een serieus financieel risico voor ons, maar het pakte goed uit : het concept bleek aan te slaan… De winsten werden opnieuw geinvesteerd, er werden t-shirts gemaakt, webspace aangekocht, enz… De trein was vertrokken…

 Voor SKILLZ II haalde ik Nag & Twan erbij, twee van Vlaanderen’s beste emcie’s. Niet alleen zorgden de Antwerpenaars voor een kick-ass optreden, ze schitterden ook tijdens de battle. Twan schakelde Rasss uit, maar uiteindelijk moest hij – net als Nag  – de duimen leggen voor Dyna. SKILLZ II was wederom een schot in de roos, de opkomst was massaal en het niveau lag veel hoger dan op de eerste editie. Na SKILLZ II begonnen we ook andere Vlaamse hiphopinitiatieven te ondersteunen (sponsoring, reclame) en werd onze werking uitgebreid: er kwamen nieuwe competities op het forum en er werd een DVD aangemaakt

 SKILLZ III werd de clash tussen de oude generatie en de nieuwe generatie en had misschien wel de indrukwekkendste line-up ooit. Zo goed als alle toppers waren er bij. Er werd geinvesteerd in een tribune, een originele setup (klein omringd podium) en draadloze mics. De battles waren van een hoog niveau maar de jury en het publiek waren het vaak oneens. Dit had als gevolg dat de battle de hoge verwachtingen slechts gedeeltelijk kon inlossen.  Uiteindelijk ging Nupster met de prijzen en de felbegeerde titel naar huis.

Skillz IV dan : anything new ?

 Vorige jaar hebben we het systeem ingevoerd van wildcards en invites. De invites zijn voor diegenen die op SKILLZ al iets bewezen hebben. De wildcards zijn voor emcie’s waarvan wij denken dat ze brokken kunnen maken. Via dit systeem kunnen we ervoor zorgen dat onze line-up vers en de battle aantrekkelijk blijft.  

Naast het feit dat we voor SKILLZ IV tal van nieuwe namen in de ring zetten is er nog iets veranderd: in de eerste ronde is er een geleide loting : enkel invites vs wildcards. De “SKILLZ helden” (invites) zijn dus in theorie beschermd omdat ze niet tegen elkaar kunnen uitkomen.  Het is dus aan de nieuwelingen (wildcards) om ze in de eerste ronde te vloeren.  Verder hebben we werk gemaakt van een grotere en beter aangeklede locatie (Welcome to the jungle baby!).

Naar welke deelnemers is het speciaal uitkijken deze keer ?

Ik verwacht grootse dingen van Rasss, Mitged presteert altijd goed en is eindelijk terug van weggeweest en de vraag is natuurlijk of Nupster, de huidige champ, kan bevestigen. Ik denk ook dat één van de nieuwelingen bijzonder hard uit de hoek gaat komen (Samoerai?, T? , Don Jefe?) We zullen zien!

Wat brengt de toekomst voor Skillz? 

SKILLZ doet nog steeds alles om de Vlaamse scene te laten ontvlammen: andere events worden gesponserd, T-shirts worden verkocht,  DVD’s en CD’s worden uitgebracht, de website wordt verder uitgebouwd,…  In april plannen we een gloednieuw event. SKILLZ maakt dan plaats voor zijn zus: “TWINZ”. Dit wordt de allereerste live TEAMbattle in Vlaanderen en dus zeker iets speciaals.

Wij geven iedere geïnterviewde steeds het laatste woord… bij deze : wat wil je nog kwijt ?

Skillz is op relatief korte tijd uitgegroeid tot een financieel gezonde, autonome organisatie die op zichzelf kan bestaan en telkens stappen vooruit kan zetten. Graag had ik daarom iedereen bedankt die ons al op welke manier dan ook heeft gesteund… zonder hen was dit niet mogelijk geweest.  MERCI!!

Praktische Info

SKILLZ IV “Rumble in the Jungle”

19 november Pallieterhal Lier

Deuren 20.00

Inkom 3 / 5€

200 euro Cash voor de winnaar.

www.skillz.be

 

Deelnemers

Invites: Rasss, Nupster, Matt, Krypto, Shockproof, Keizer, Jizz, Mitged

Wildcards: Don Jefe, Dirigent, T, Popol, Kevy K, Samoerai, Loki, Diablo

Reserves: Valentijn, Dash, NDcent

Jury

Cynical, Minus, Nag

 

Interview door Peter Ruymbeke – Aight.be