Rasss (Aight.be 2005)

24 november 2005Reageren uitgeschakeld


Drie s-en in zijn naam en vier goeie redenen om de man die met rasse schreden op weg is om uit te groeien tot Vlaanderens meest controversiële emcie, te interviewen : vorig weekend won hij Skillz IV, volgend weekend is er de 2630 WAT-party, op diezelfde party debuteert hij met z’n nieuwe groep 2000WAT, in de meanwhile bracht hij ook nog een demo uit. We kunnen u trouwens gerust stellen : ondanks al het lawaai over de agressie na Skillz ziet hij er ongeschonden uit : RASSS!

Eerst iets over de demo: ‘Stopt met prutsen’ dropte 2 weken geleden.

Deze schijf is eigenlijk een opwarmerke voor wat we met 2000WAT gaan brengen. Ik had tot op vandaag nog niet echt iets uitgebracht en kheb een paar weken gechilled, gepaft en opgenomen met Djm in zijn homestudio. Resultaat van dit alles is de demo : drie knallers op superbeats, die we in  beperkte oplage hebben uitgebracht : de 100 cdkes zijn ondertussen bijna allemaal de deur uit. Wat de titel betreft… die zegt genoeg, denk ik.

Wel maar 3 nummers, is dat niet wat weinig ?

Sommige mensen vinden vijf euro voor drie tracks misschien veel, maar beter vijf euro voor drie bomschijven dan 10 euro betalen voor 15 saaie nummers. Deze demo is gewoon geconcentreerde shit: drie knallers 100% rasss-style :  niets aantrekken van niemand en vollenbak mijn ding doen. Er hadden meer nummers kunnen opstaan, maar ik probeer mij nu hoofdzakelijk te focussen op 2000WAT.

2000 WAT dan ? Insiders wachten vol ongeduld op wat er komt…

2000WAT is de nieuwe crew: de emcies zijn Pasi, Six-M en ikzelf,  Nostrakz aka eightysix, Mastafingaz & Crossfingaz zijn de deejays, terwijl Eskeep enkel producet. Iedereen is bezig met het maken van beats behalve six-m en crossfingaz. Mastafingaz (IFC), Crossfingaz (IFC) en Nostrakz zijn onze livedeejays in variërende line-up.

Hoe ver staan jullie met de groep ?

We zijn op dit moment schijven aan het maken. We hebben der een stuk of tien afgewerkt, maar blijven werken aan nieuw materiaal. Ondertussen werken we ook aan liveshow: de huidige showcase zal ongeveer dertig minuten duren en bevat naast een solotrack van elk lid ook aantal groepstracks.  In 2006 willen we heel veel gaan optreden en met het oog daarop zijn we ook aan een uitgebreidere versie aan het werken, die ongeveer zestig minuten zal duren.

Onze eerst show doen we deze zaterdag op 2630WAT en schrijf maar al op: As 2000WAT dropt dan ist koekembak.  

De presentatie van de nieuwe crew gebeurt dus op de 2630WAT-party ?

De party deze zaterdag 26/11 in JH Qbus (Aartselaar) wordt gewoon een complexloos vet fest. Eindelijk nog eens originele shit: strakke shows, super partymuziek, goeien boef (Bicky Cheese!), goeie prijzen (1€/pint), inkom 100 frank en ook nog eens een gratis vat. Vorige keer hadden we 600 bezoekers en tzal ook deze keer weer druk worden.

Tenslotte nog iets over de freestylebattle Skillz IV : weer een battle gewonnen… wordt het een gewoonte of was het moeilijk ?

Belangrijkste feit om te onthouden voor mij persoonlijk is dat ik gewonnen  heb. Het liep niet altijd even makkelijk, nee, het was zelf moeilijk : vooral vanaf de tweede ronde botste ik met Krypto, Midget & Shookproof op een aantal strakke tegenstanders.

Er was enige commotie in de zaal toen de jury jou tot winnaar van de battle met Krypto uitriep. Wat vond je zelf ?

Kijk, het zal volgens sommigen misschien wel weer arrogant klinken, maar volgens mij ben ik terecht gewonnen, ik vind mijne stijl gewoon doper dan wat Krypto brengt. Ok, in zijn stijl kwam hij ook hard, we hebben beiden harde punchlines geknald. De jury stemde voor mij en een deel van het publiek was daar blijkbaar niet mee akkoord. Ik vond niet dat één van ons beiden er echt met kop en schouders boven uitstak, twas zeker close.

Is de houding van het publiek wat veranderd tegenover jou nu je zoveel battles wint ?

Misschien wel, omdat ik zoveel gewonnen heb zijn er zeker een aantal mensen die me graag zien verliezen, dat hoort er bij. Ik heb wel de indruk dat het op Skillz steeds minder om de punchlines gaat. Andere zaken zijn blijkbaar belangrijker geworden: de verwachtingen, reputaties, van waar ge zijt enzo. Skillz dreigt een beetje een select-clubje-gevoel te ontwikkelen. Als een invite als Keizer bijvoorbeeld een superdope punchline dropt is er bijna geen reactie, in ieder geval veel minder dan de reactie op een gelijkwaardige punchline die gedropt wordt door de ‘grote namen’ Ik heb de indruk dat wa chillen met al die battles geen slecht idee is. Een periode van windstilte in battlelandschap zou geen slechte zaak zijn, om de aandacht terug te focussen op waar het uiteindelijk over gaat : punchlines.

Interview door Peter Ruymbeke – Aight.be