Jee Kast – Het Blahblahblah-instinct (NLhiphop 2006)

11 maart 2006


Rap en poezie zijn al vanaf het begin van hiphop met elkaar verbonden. De ‘geleerde’ mens ziet rap dan ook als een moderne vorm van dichten, hoewel ze niet altijd het eens zijn met de tekst. Een tijdje terug kreeg NLhiphop een cd in de handen van de belg Jee Kast. Jee Kast (28) is begonnen met Poetry Slams, wedstrijden waarin dichters het tegen elkaar opnemen. Nu heeft hij een cd uit genaamd Het Blahblahblah-instinct.

Aan zijn achtergrondinfo is al op te maken dat we het hier niet over een standaard hiphop cd hebben, nee het is een spoken word / poetry cd over vooral hiphop beats met jazz invloeden. De verhalen die Jee vertelt verschillen van ‘het wasgoed’ tot tracks genaamd ‘Zet’. De cd is een typisch voorbeeld van een stijl waar je voor open moet staan, niet iedereen zal dit begrijpen of zelfs boeiend vinden. Bijna alle nummers worden verhalend gebracht op vrij rustige beats met uitstapjes van ordinaire poppy nummers als Zwervend tot elektrische computersounds in Zoutvaatjes. De sterke kant van dit album zijn de verhalen, waar het begin van de cd ook het beste deel is. Nummers als De fles en Schaduwrijk zitten goed in elkaar.

Helaas gaat Jee soms ook echt naar de rap toe wat hem niet al te goed doet. Het refrein van het nummer Passievruchten is wel erg slecht gedaan en voor ons Nederlanders klinkt het Belgisch accent niet bepaald lekker in het gehoor. Naarmate de cd vorderd beginnen de tracks wat minder te worden, de cd in een enkele luistersessie luisteren is moeilijk vooral doordat het geen feest nummers zijn en de teksten de overhand hebben. De teksten van Jee zijn niet speciaal diepgaand maar zijn zeker niet zomaar onzin. 
 
Muzikaal is het een aardig en gevarieerd geheel wat zeker boven de massa uitsteekt. Wat mij stoort bij de stijl is het niet hoeven houden van enige vorm van de maat, een soort van een Belgische spoken word Supahpollum. Bij Supah heeft het wat, hier klinkt het soms als wat te snel en teveel gepraat over een beat die maar ter opvulling lijkt.

Tracklist:
01. Het wasgoed
02. De fles [luister snippet]
03. Schaduwrijk
04. Zoutvaatjes [luister snippet]
05. Zwervend
06. Bagagedrager / Het jongetje
07. Druk [luister snippet]
08. Het Blahblahblah-instinct
09. Jazz
10. Passievruchten
11. Achterbank
12. Windvlaag
13. Slecht vandaag
14. Feesjes
15. Zet
16. Het einde

Conclusie: Het Blahblahblah-instinct is een ‘moeilijke’ cd. Het is geen feest cd en het heeft geen uptempo beats, waardoor het geheel een taai en moeilijk doorkomen wordt. Een tweede cd van Jee zal waarschijnlijk zijn wat de eerste had moeten zijn, echter wel voor de die-hard spoken word liefhebbers.

Links:
http://www.jkast.tk/

 

 

Deze tekst is geschreven door Marco op 11-03-2006