V/A – De Stijl is 3600 (Het Nieuwsblad)

30 augustus 2006


Vanaf september ligt ,,De Stijl is 3600” in de winkelrekken. Op de compilatie-cd geeft het kruim van de rijke Genkse hiphop-scène al rappend en scratchend van jetje. De Genkse Jeugd- en Cultuurdiensten staan in voor de financiering van het project.

N.O.M., Zown, Ice, M.A.P., D.O.C., Ondergrondz. Het is maar een kleine greep uit het indrukwekkende aanbod aan jonge hiphopcrews die schuil gaan in de schaduw van de Genkse mijnterrils. Het mijnverleden en de steenkoolondergrond blijken een uitstekende voedingsbodem voor de hiphop-cultuur. 

Volgens Jochen Raedschelders, in Genk beter bekend als Flash Original Genkster , een van de initiatiefnemers van het project, dankt Genk zijn levendige hiphop-scène aan de verschillende culturen die elkaar treffen. ,,In de loop van de jaren zijn al die culturen en achtergronden samengesmolten tot één cultuur, met een eigen slang en eigen leefwereld. En hiphop is de beste manier om die leefwereld te vertolken.” 

Hoewel de Genkse dj’s, mc’s en zangers er elk hun eigen stijl op na houden, hebben ze de trots voor hun stad en het voortdurend aanhalen van de Genkse postcode in hun nummers gemeenschappelijk. 

Op de compilatie-cd tonen 34 artiesten, netjes verdeeld over 18 crews, wat ze in hun mars hebben. Het idee om een cd te wijden aan de Genkse hiphoppers leeft al langer, maar tot nog toe ontbraken daarvoor de middelen. Daarom staken onder meer Kenneth Knuts, die onder de noemer United Stylez werkt aan een online-archief van de Limburgse hiphopwereld en het stadsbestuur de koppen bij elkaar. 

De financiering voor het compilatiealbum wordt gedragen door de Genkse stadsdiensten voor Jeugd en voor Cultuur. Voor de productie tekenen Don Luca en dECAY, twee Genkse hiphop-producers. Volgens Raedschelders moet het resultaat, ,,De Stijl is 3600” tegen het einde van het jaar bij de betere platenzaak in de winkelrekken liggen. De releaseparty gaat gepaard met een fototentoonstelling van de hand van vijf jonge Genkse fotografen. Zij werden begeleid door een professionele rockfotograaf.