Mellow P (aight.be 2006)

13 december 2006


Je kreeg veel complimenten en positieve reacties het voorbije jaar, welke deden jou persoonlijk het meeste deugd ? Wel, tijdens Gentse feesten programmeert de Charlatan op zijn terras nu al enkele jaren the N.E.S.T., 9 dagen lang superzware fonk for that ass, feelgood vibes uren aan een stuk. En al twee jaar op rij durf ik daar af en toe eens op het podium te springen om een �rijmke te droppen�. Feit dat ik daarvoor achteraf complimenten van die mannen krijg, geeft toch wel voldoening. Een ander memorabel moment was toen de Vlaamse Primitieven in het voorprogramma van �t Hof Van Commerce speelden in Brugge, en ik op het einde van de show van t Hof nog een verse kon droppen voor een volle, opgewarmde en enthousiaste zaal. Dat zijn toch wel de momenten waarvoor je het in feite allemaal doet, en dan weet je vaak weer waarvoor je al dat eenzame en geisoleerde werk in de studio en achter de computer hebt geleverd.

*** Je wordt niet alleen geroemd omwille van je producties, ook als emcie werd je al geprezen door zowat alles en iedereen. Zijn er ook punten van kritiek geweest of dingen waarvan je denkt dat je ze nog beter moet aanpakken ? Ik heb al meermaals de raad gekregen om m�n muziek weg te houden van het internet. Daar valt natuurlijk een en ander voor te zeggen, maar langs de andere kant heb ik bijvoorbeeld ook wel wat geleerd uit kritiek op de boards. Punchlines was bijvoorbeeld iets waar ik absoluut niet mee bezig was. Ik punchte van nature, de aandacht lag zuiver op de muzikale en melodieuze aspecten, het klankenspel. Door de feedback op de boards en door mijn kennismaking met het underground battlecircuit hier in vlaanderen, ben ik me bewuster geworden van die �zo je wil – tekortkoming. Ik luister eerder naar de muziek en het muzikale in de flow, maar ben er moeten achter komen dat er veel mensen zijn die toch eerder naar de teksten luisteren. Daarmee is rekening gehouden in de komende releases.

*** Als ik even kritisch mag zijn : zowel in je kerstsingle als in je zomertrack als op Steekproef kan je het toch niet laten om nogal veel andere emcies op hun plaats te zetten. Is dat inhoudelijk niet wat weinig ?
Weet je, ik zal emcies blijven dissen tot ik 88 ben (lacht). Maar altijd met een knipoog, �t is gewoon nooit persoonlijk. Ingebeelde emcies dissen is gewoon een heel ruim thema, het geeft je de maximale ruimte om te experimenteren met flow en stemgebruik. Bij hiphop is denk ik toch vooral de verpakking belangrijk, het schema en de flow. Ik schrijf op flow, beetje stoere dingen misschien, maar toch voor het overgrote deel met een kwinkslag. Het hoeft allemaal niet zo letterlijk genomen worden. In het Vlaams klinkt hiphop wellicht allemaal een beetje direct, en voelen gasten zich persoonlijk aangesproken of zo. Het zijn allemaal softies hier (lacht). En kijk, Steekproef was een demo, waarvoor ik mezelf een datum had gesteld: 1 october 2004. Gemaakt op drie maand tijd, schrijven en opnemen. Gewoon uit de losse pols, en we hebben ons niet echt druk gemaakt om concepten toen. Achteraf hoor je dan hier en daar de goedbedoelde kritiek dat er meer in Steekproef had gezeten, dat er mits een selectie en enig schaafwerk misschien wel een dope album in zat. Ik ga dat niet ontkennen, maar mensen moeten begrijpen dat het voor mij eigenlijk gewoon zomaar iets was. Gewoon omdat met Vlaamse Primitieven alles nogal bleef aanslepen, wou ik op dat moment gewoon mijn ei kwijt. Je moet je als emcie niet alleen afvragen in welke mate je iets te zeggen hebt, je moet ook zien �f je het wel wilt zeggen, en zo ja wanneer en hoe je het gaat zeggen. Mensen kennen momenteel maar 1 kant van Mellow P. De dingen die ik echt te zeggen heb zijn gereserveerd voor mijn solo-album waarop ik ga rappen over de dingen die mij persoonlijk bezighouden, over gevoelens, over diepere shit. Plus een hoop gedis uiteraard. (lacht) Ik was voor het idee van Steekproef ontstond al bezig aan mijn solo-album, dus dat belooft! Trouwens, de opvolger van Steekproef, die Doodsteek gaat heten, houdt rekening met de kritiek: er staan minder featurings op en uiteraard zal er nog een pak gedist worden, maar het zal allemaal wat conceptueler uitgewerkt worden.

Pagina's: 1 2 3