Het Verdikt (Supo.be 2008)

27 februari 2008


De hiphop-scene is in België in volle groei. Talloze amateurbands beginnen te rappen en jammen op ‘undergroundfeestjes’. Uiteindelijk dromen de meeste van het grote succes: geld, babes met een lekkere booty en een blinkende BMW. “Verdikt” is zo’n groep, hij bestaat uit vijf dudes, elk uit een andere provincie. Hun nieuwe album ‘Blaaz’em op’ staat vol grappige en kritische lyrics en ligt nu in de winkel.

 Jullie nieuwe album is uit, wat is volgens jou een echte aanrader om meteen te beluisteren? Een nummer waar jullie zéér trots over zijn? We kunnen er niet zomaar één nummer uitkiezen en net daarom zijn we extra trots. We zijn een groep met vijf geëngageerde artiesten die elk een visie, een smaak, een achtergrond en een aanhang hebben. Ieder van ons heeft al een mini-carrière achter de rug en heeft zo zijn eigen stijl gevormd.

Het mooie aan een project als Verdikt is dat de artiesten elkaar genoeg appreciëren om de verschillen te overbruggen en samen te werken. Bijgevolg hebben we een zeer gevarieerd album waar we geen nummers uit kunnen skippen. Ook merken we dat elke luisteraar andere favorieten heeft. Dat elk nummer wel bij iemand als favoriet voorkomt, geeft ons een grote voldoening. We kunnen dus stellen dat we in de eerste plaats trots zijn op de diversiteit van onze groep. We bewijzen dat we persoonlijke grenzen kunnen overbruggen en dat het erg succesvol kan zijn op zo’n niveau.

Hoe lang hebben jullie gewerkt aan deze cd? 

Het album heeft lang geduurd, vooral omdat we wel wat grenzen moeten overbruggen als we muziek maken. We repeteren in Leuven omdat dat centraal ligt, maar je kan je inbeelden dat dit toch een tocht is voor iemand die uit Genk of Kortrijk komt. Ons label werd opgericht toen ons eerste album in de mix was, net om dàt album uit te brengen. Maar voor we tot actie konden overgaan moest ook het label wat groeipijnen overwinnen.

Uiteindelijk liggen ook de keuze van instrumenten enzovoort soms moeilijk. Iedereen moet akkoord zijn, anders gaat het niet door. Ideeën en stukjes muziek worden wel over en weer gestuurd via e-mail maar bovenal proberen we live samen te zitten. Dus sluiten we ons soms een lang weekend op en laten we de creativiteit vloeien.

Gaan jullie nu meteen beginnen werken aan een nieuw album of nemen jullie even wat gas terug… wat heeft de toekomst in petto? 

Het Verdikt is een VerdiktXXL-versie op poten aan’t zetten, namelijk liveshows met een volwaardige liveband. Onze sets zijn altijd lekker energiek en nu Licht Mentaal ons bijstaat als liveband kunnen we nog breder gaan.

Ondertussen zijn we bezig aan ons volgende album – de eerste single licht al in de schuif – en werken we aan zijprojecten (die al langer bestaan dan Verdikt zelf). Zo heeft Wim een nieuw album klaar met de Phillibustas, Scale werkt momenteel met St Andries mc’s aan een album,Prevster en Xspans ronden een Rijmtechniekers-album af en Nupstr werkt aan een solo gezien zijn groep Zown gesplit is.

Waar kijken jullie momenteel naar uit? 

Wij kijken ernaar uit om weer een bootcamp te doen (i.e. studiosessies van vier dagen tot een week), en ook om weer met Decay te werken. Hij was de producer van onze single ‘Kop in de wolken’ en liet weten dat hij wederom een zestal producties heeft klaarliggen voor ons. We kijken uit naar de samenwerking met Raymond van het Groenewoud, iets wat via onze label-baas Pita verliep, maar waar we zelf vragende partij voor waren. We kijken uit naar nieuwe clips en grotere shows, we kijken eigenlijk naar veel uit. 

Aangezien er tussen jullie een hechte vriendschapsband bestaat, doen jullie ook dingen samen? Ook in het buitenland? Wat was tot nu toe de leukste ervaring die jullie als band hebben meegemaakt? 

We treden regelmatig op, onlangs nog in Tilburg en sinds dat moment zijn we een internationale act. De leukste ervaring zal waarschijnlijk de bootcampsessie zijn – het is een enorme ervaring om met vijf gelijkgestemde zielen in de studio te zitten. Aangezien er geen muziekschool bestaat voor rappen is het zeer leerzaam om elkaar bezig te zien. Om nog maar te zwijgen van al de scheve avonden die we samen in de studio hebben beleefd. (lacht)

Hebben jullie liever een commercieel -of een undergroundimago? En waarom?

We hebben liefst een eerlijk imago, en als we eerlijk zijn dan zijn we geen van de voorgestelde twee. Wij willen in eerste instantie goede muziek maken vanuit onze levenswerelden en daarin willen we constant verder groeien. Bij dat groeien hoort natuurlijk een groeiend publiek en daarbij hoort dat we rijk worden! Maar zo snel zal het niet gaan…

Worden jullie op straat soms aangesproken door fans?

Het blijft ons verrassen, maar het gebeurt wel. Binnen de hiphop-scene zijn we allemaal bekende gezichten maar dat is ook een klein wereldje. Toch is het extreem leuk om aan de uitgang aangeklampt te worden door mensen die vragen wanneer de volgende lading muziek gaat komen. We weten dat er mensen zijn die belang hechten aan de muziek maar om die dan ook echt tegen te komen en het rechtstreeks te horen, blijft een van de grootste steuntjes in de rug die je kan krijgen. Ik hoop wel dat we nooit Brahim-verhalen tegenkomen waarbij je op elke plaats wordt nagegiecheld door een hoop pubertjes. We zijn natuurlijk vijf extreem knap ogende mannen, maar het is het binnenste dat telt – zoals bij geldtransport. (lacht)

Supo wenst jullie veel succes, peace out!

meer info: Verdikt website

Stijn Peeters (c) Supo.be 2008