Baz & PXL (Spittze.be 2008)

27 oktober 2008


Nog twee weken te gaan, maar de promotie loopt al een tijdje en het einde is nog lang niet in zicht. Baz brengt zijn mixtape uit en Safi zijn album op 7 november in het café Relax, in de Zandpoortvest te Mechelen. De deuren gaan open vanaf 21 uur en de inkom is gratis! Ook Nasta & Niz zullen er zijn, ze treden namelijk op. Ik kon Baz en PXL (die nauw met de artiesten samenwerkt) interviewen in een café in Mechelen, waar je soms rare mensen ziet rondwandelen. Maar goed, misschien kunnen we Baz daar ook wel bij rekenen…

Baz
Je brengt dus op 7 november de mixtape uit. Vertel hier eens meer over, hoeveel tracks gaat deze bevatten, welke onderwerpen zitten erin verwerkt… 
De tape gaat 13 tracks bevatten en de onderwerpen zullen zeer gevarieerd zijn, maar uiteindelijk draait alles rond verandering. Er zullen veel harde tracks tussen zitten, ik heb nu de mensen gevonden waarmee ik écht wil samenwerken. De mixtape breng ik eigenlijk uit omdat ik op mijn eigen album vooral zelf wil staan. Bij mijn vorig album had ik de indruk dat er een overkill aan featurings was, en dat wil ik nu voorkomen door die mixtape uit te brengen. 

De mixtape zal ‘Verandering’ heten, vanwaar deze naam? Zien we hier een nieuwe Baz of pak je de dingen nu anders aan? 
Omdat ik sinds mijn vorig album veel veranderd ben als mens. Ik weet nu wie me support en ik ben veel rustiger geworden. Ik uit geen kritiek meer, dat laat ik nu aan anderen over. Bij elke track op de mixtape zal dat onderwerp dan ook aan bod komen.

Je werkt op deze mixtape samen met o.a. Surya en Mike Tibbert, dat zijn vrij bekende namen in de Nederlandse scene. Hoe kwam de samenwerking met deze mensen tot stand en hoe was deze anders t.o.v. samenwerken met Vlaamse artiesten?
Surya heb ik op Micrippers leren kennen, daarna ben ik hem nog eens tegengekomen op een feestje in Amsterdam. Vervolgens hebben we via myspace contact gehouden en dat laatste staat ook centraal voor de track met Mike Tibbert. Ik heb hem leren kennen via via en zo zijn we contact beginnen te leggen op myspace. Ik wou met deze man samenwerken puur omdat het een goede rapper is. Ik heb deze mensen echter niet in de studio gezien, alles gebeurde via internet. Zij stuurden hun verse door en dat werd dan afgemixt en zo verder. Dat komt omdat we het allemaal veel te druk hebben, we hebben elk een leven weet je. Maar toch wil je samenwerken omdat je elkaars muziek dope vindt. Hetzelfde met Kernkoppen… Eigenlijk is elke featuring een lang proces geweest van maanden praten, vergelijken… 

Zijn er nog artiesten bij die niet Nederlandstalig zijn?
Normaal gezien zou er nog een Amerikaanse female mc op de mixtape aanwezig geweest zijn, Chop uit Florida. Helaas is dat niet doorgegaan, maar ik sluit een samenwerking in de toekomst zeker en vast niet uit!

Natuurlijk zijn er ook heel wat Vlaamse artiesten waarmee je samenwerkt op de mixtape. Safi, Ricca & Tiewai… Wie staat er niet op van de artiesten waarmee je samen wilt werken?
PXL, de man met het derde been! Verder staat bijna iedereen waarmee ik wou samenwerken erop. Ik wil het zo klein mogelijk houden in de Vlaamse scene. Er staan een paar mc’s niet op die ik ook dope vind – ik denk aan Mellow P of Nuff Said – maar ik wil zeker nog eens met hen samenwerken in de toekomst! In Nederland zou ik natuurlijk graag willen samenwerken met Jiggy, Hef, Turk, Sticks… en Rico! Die man vind ik echt de beste rapper van Nederland, dat is iets dat ik al lang wou zeggen! Verder nog velen, maar ik kan hier natuurlijk niet iedereen gaan opnoemen.

De beats worden verzorgd door Pita, Versatell, Trad… Maakt ook Cozone beats voor je? Want de laatste tijd is er meer en meer opspraak rond deze jonge beatmaker. Safi, PXL, Linuz… Hij produceert voor dope gasten in de scene. 
Cozone is goed bezig op de manier die hij nu hanteert. Hij werkt als vaste beatcreator voor PXL en Safi. Ik denk dat het voor hem belangrijk is om de sound die hij gebruikt verder uit te bouwen. Daarom is het slim van hem om met niet te veel mensen samen te werken. Ik ben onder de indruk van de beats op Safi z’n album. Safi en Cozone zijn samengeklit, dat is pas next level 90’ beats. Maar wat ik wel wil doen is ooit eens een album of EP of mixtape of wat dan ook te maken met één producer. Bijvoorbeeld met Uruz, Decay of Versatell. 

Op je myspace staat te lezen dat je in juli 2008 begonnen bent aan je nieuwe album, maar dat je omdat er nog zoveel mensen zijn waarmee je eerst wou samenwerken, eerst een mixtape gemaakt hebt. Wanneer komt dat album dan uit?
Dat is nog niet beslist, shit komt wanneer het af is, maar ik denk rond maart – april. Ik ben nu vooral gefocust op die mixtape, maar alle beats voor het album zijn binnen en ik moet alleen nog maar beginnen schrijven.

Safi kon echter niet aanwezig zijn en dus heeft Baz geantwoord op de vragen.
Je brengt een album uit tezamen met Baz op 7 november. Waar zal de releaseparty plaatsvinden en waar kunnen de mensen het album daarna nog kopen?
Het album kun je in alle winkels kopen, het zal tien euro kosten (twaalf met verzendingskosten). De mixtape van Baz kan je via internet bestellen voor zeven euro (vijf + twee euro verzendingskosten) of bij hem zelf kopen voor vijf euro (en dit in vijf kleuren!).

Even over het album zelf, vanwaar de titel ‘Ongehoord’? En wie verschijnt er nog allemaal op het album?
Ongehoord omdat het ongehoord is dat de shit van Safi nog ongehoord is. Beetje dubbelzinnig dus, Safi is een getalenteerde underground mc en nu gaat de scene hem leren kennen. Verder zijn er featurings met Fatty K, Magot, Carlos, Funky Nuna, Linuz, PXL en Baz.

De tracklist staat op maar liefst 20 tracks en 2 bonustracks. Vanwaar het ruime assortiment aan tracks en waar haalt Safi die inspiratie vandaan?
Hij haalt zijn inspiratie uit het dagelijkse leven. Onderwerpen variëren van kindsoldaten tot het relativeren van dag dagelijkse dingen. Safi is enorm productief, hij kan echt uitpakken met die 22 tracks. Typisch aan hem is dat de inhoud van zijn tracks niet verloren gaan aan de flow, het blijft allemaal natuurlijk klinken. Op die manier staat hij al heel ver t.o.v. zijn leeftijdsgenoten van 18 jaar. 

Bij Safi zijn Cozone beats overduidelijk aanwezig. Het album staat vol van zijn beats behalve twee tracks die geproduceerd zijn door Fatty K. Vanwaar die keuze voor Cozone en waarom komt Fatty K daar eventjes tussenbeide?
Fatty K is voor de variatie, hij staat overigens niet op het album om commercieel te gaan of zo. Die shit is vanzelf gekomen, Fatty K bewandelt zijn eigen weg en dat is dope. Bovendien was zijn remix zó goed dat we er niet omheen konden. Verder zijn Safi en Cozone al heel lang goede vrienden en bovendien trekken ze elkaars niveau omhoog, ze evolueren samen. Het was dus een logische stap, het maakt het plaatje compleet. Ze voelen elkaar aan om het cliché helemaal compleet te maken (lacht).

Er was ook te lezen dat Safi op de mixtape van Baz een aandeel zou hebben, geld dit ook omgekeerd?
Jep! PXL, Safi en Baz gaan samen optreden, we backen elkaar up. Het klikt tussen ons, er is een positieve competitie net zoals dat was met Tiewai en Baz (Tiewai & Baz – Contrast EP). Tiewai vind ik persoonlijk de beste rapper van België en het was dan ook heel leuk om op een hoger niveau samen te werken. Dergelijke samenwerking zag je vroeger al tussen bijvoorbeeld Mellow P en Gregwariuz.

Safi brengt ook nog samen met PXL een EP uit, wat valt er hierover te vertellen?
Dat is nog niet voor nu, dat komt waarschijnlijk in 2009 uit… Denken we. Het heeft geen datum, het komt wanneer het komt. 
PXL: Ik breng wel een mixtape uit die gratis online te downloaden zal zijn. Maar ook dat is nog niet voor nu, het moment moet nog gekozen worden, we kunnen moeilijk alles tegelijkertijd uitbrengen. De tijd leert wel…

Jullie zitten allemaal bij het label Showarma. Hoe zit dat nu precies in elkaar, werken jullie daar allemaal samen aan het label of is Pita de grote baas en doet hij ook alles zelf? En wat vinden jullie van het label, zijn er ook negatieve punten aan verbonden?
Pita is minder en minder betrokken bij het label. Dat is ook normaal, die man heeft 2 kinderen en een leven naast de muziek, hij moet zijn prioriteiten stellen en dat snappen wij. Baz zal Pita’s rol een beetje overnemen, maar Pita blijft wel raad geven, hij heeft tenslotte het meeste ervaring onder ons. Verder gaan we de rollen verdelen, iedereen heeft wel een specialiteit en we weten van elkaar wat we kunnen. We zijn een movement, een grote puzzel die in elkaar past (lacht). Maar Pita blijft de eindbaas. Oh ja, LOESH komt nog uit bij ons. LOESH bestaat uit G en DJ Woody, ze hebben een paar jaar geleden de Maanrockrally gewonnen en stonden door hun overwinning op Maanrock. Ze zullen een speciaal album brengen dat Galaktis gaat noemen. In november wordt deze gereleased.

Wat anderen ook zeggen, wij staan er nog en we liggen in alle winkels. Maar we zijn niet vijandig t.o.v. iemand, chapeau voor de anderen het is echt bangelijk dat er zoveel labels zijn die Vlaamse rap uitbrengen. En props naar Mellow P voor vlaamserap.be, hij probeert alles bij elkaar te houden en Showarma support dat. En van alle projecten die we nog gaan uitbrengen zullen de mensen horen, we doen ons ding en laat de anderen maar zeggen…

Meer informatie:
http://www.myspace.com/bazshisj015
http://www.myspace.com/safi015
http://www.myspace.com/pixelpixel
http://www.myspace.com/safipxl
http://www.myspace.com/cozonebeats
http://www.myspace.com/showarma

Door Amse voor Spittze.be (c) 2008