Uberdope album release (Het Nieuwsblad)

16 maart 2009


Door Stijn Geldof – Op vrijdag 13 maart stelde het Gentse rapcombo Uberdope haar debuutalbum ‘In de huis’ voor. Na drie jaar onafgebroken optreden is de groep intussen een goed samenklittend geheel en hebben groepsleden Dirigent, Don Jefe en TOR een indrukwekkende fanbase opgebouwd. In de ondergrondse maar bijzonder broeierig warme zaal Minus One was vrijdagavond dan eindelijk de langverwachte albumvoorstelling, in de vorm van een urban feestje met als top of the bill uiteraard Uberdope zelf.Maar vóór dat feestje aan het Rabot, moésten we eerst naar het optreden van Mogul in café Boom Boom. Stonerrock uit Waregem, het is als harde techno uit Kaaskerke: eerder zeldzaam. Maar Mogul komt uit Waregem én speelt muziek in de traditie van Kyuss, Queens of the Stone Age of Masters of Reality.

En dat klonk zoals dat moet klinken: baslijnen zo zwaar dat de glazen op de toog meedansten, gitaarlijnen en –riffs die eens bijzonder cool klonken, de andere keer zeer dansbaar, en op andere tijden gewoon snoeihard. Tempowisselingen genoeg, meneer. Wel jammer dat de zanger en zijn zangstijl beter hadden gepast bij een of andere mottige classic rock- of hardrockband. Maar voor de rest: zeer fijn!

Een heel ander publiek en een heel andere sound in de Minus One. Werkschuw langharig tuig werd ingewisseld voor jonge rapwolven en hun aanhang. Gierende gitaren werden pompende hiphopbeats. Het headbangen werd breakdancen.

Als jonge snaak maakten wij de opkomst van ’t Hof van Commerce mee. Gezien in een tent op de Gardeboefeesten in het godvergeten hol Oekene, toen hun eerste album ‘En in Izzegem’ net uit was en de jongens nog in tenten op dorpsfeesten van godvergeten holen moesten spelen. Dat was een optreden om nooit meer te vergeten en zie: als we ‘En in Izzegem’ nu opleggen, vinden wij dat nog altijd een bijzonder sterk album. Hier spreekt een trotse West-Vlaming die opgegroeid is niet ver van Izegem.

Gentenaars kunnen dan weer fier zijn op Uberdope. Dit is zowat het Gentse equivalent van ’t Hof van Commerce: ze rappen in hun eigen streektaal, doen dat boven stevige beats en hebben intussen een zeer uitgebreide schare devote Gentse fans.

Geluidsproblemen en weerbarstige micro’s nekten de start van het concert, maar dat kwam gauw in orde. Dirigent, Don Jefe en TOR steken in hun teksten vooral spitsvondige nonsens en de gebruikelijke dingen als: mijn lul is groter dan de jouwe, dus probeer me maar eens iets te maken. Hiphopgrootspraak, maar gelukkig wel ironisch en met een grote zin voor zelfrelativering. Bij de bisnummers kwamen de drie groepsleden op met ontbloot bovenlijf. Wetende dat ze pluimgewichten zijn en dat hun ribben haast de ogen van de fans op de eerste rij uitstaken, vonden wij dat bijzonder geslaagd. De totale omkering van het cliché van de kast van een hiphopneger. Nice!

Wat vooral opviel, was hoe goed de groepsleden op elkaar waren ingespeeld en hoe perfect het geheel geregisseerd was. Hiphopconcerten willen wel eens uitdraaien op een morsig soepje, maar dit was bijzonder strak. Het resultaat van enerzijds veel optreden en anderzijds energie en tijd steken in een show die voor het publiek interessant blijft.

Het decor was een woonkamer uit de jaren stilletjes (‘In de huis’, iemand?), dj Mixmonster Menno zwierde originele beats en deuntjes de zaal in die vooral deden denken aan ‘Rocky 7’ van ’t Hof van Commerce en Mellow P, zowat de peter van Uberdope, kwam tijdens de bissen zijn lievelingen bijstaan. Hoogtepunten waren ‘Onder de bomen’ (over overleden naasten van twee groepsleden), ‘Beestig’ (al is het een bijna exacte kopie van ‘Zonder Totetrekkerie’ van ’t Hof van Commerce, met Mellow P in de rol van TLP) en uiteraard de single ‘Tegen ons’.

Dat Uberdope Gent reeds heeft veroverd, staat buiten kijf. We denken dat vele mensen die er vrijdag bij waren, hetzelfde gevoel zullen hebben als wij destijds in Oekene. Wij waren niet echter niet helemaal overrompeld. Daarvoor zijn de teksten iets te veel van hetzelfde en heeft Uberdope alsnog geen knallers van songs als ‘Zonder niet’ of ‘Kom mor ip’ van ’t Hof van Commerce. Eén zo’n nummer en Uberdope is helemaal vertrokken op nationaal vlak. Maar dit was alvast een boeiend optreden waar de groep en haar fans zeer tevreden mogen over zijn.

(bron)