Vijvenveertig – Ne Stap Verder (RifRaf)

1 juni 2009


Life is a bitch and then you die, rapte Nas ondertussen al meer dan tien jaar geleden. In het geval van Andy Sierens, aka Vijvenveertig, kwam dat overlijden helaas veel te snel. Dat zit zo: in 2006 werd bij de rapper non-Hodgkin lymfoon vastgesteld, een hardnekkige vorm van kanker. Sierens volgende een chemokuur, leek lange tijd op weg om de ziekte te verdringen, maar bezweek eind 2008 dan toch. Rauwer en puurder dan Ne Stap Verder kan een plaat haast niet zijn: Sierens schreef een deel van deze nummers ten tijde van zijn ziekte en rapt onomwonden over zijn ondraaglijke situatie: de band me mijn familie is nog sterker dan teveuren / ‘t is spijtig da door die ziekte zoiets scheune moe gebeuren. Ne Stap Verder is een hartverscheurende plaat, een plaat met songs over dromen, die helaas altijd onvoltooid zullen blijven: ‘k zie nen breden toekomst in mijn leven weggelegd / argumenten voor te stoppen, die heb ‘k allemaal weerlegd. Die brede toekomst is Sierens dus niet gegund geweest. ‘t Is een schrale troost, maar Sierens’ plaat is ongetwijfeld wél een lang leven beschoren.

Review door (wd) voor RifRaf (c) 2009