Meid

l22

Ergernis. Eén woord dat bij mij het snelst opkomt als ik de recente ontwikkelingen zie in het Vlaamsche hiphoplandschap. Of twee woorden: plaatsvervangende schaamte.

Neem nu ‘Kelz’, een snotneus van maximum 17 jaar. Hij heeft een trackje voor z’n ‘Meid’ opgenomen, met bijhorende videoclip. Al van het moment dat ik de titel lees heb ik er een slecht gevoel bij, want zelfs de titel klinkt fake (wie zegt er in 2009 nog ‘meid’, en zeker iemand die niet in Nederland woont).

Ik probeer de clip uit te kijken. Het lukt niet. Opmerkingen, fouten, synoniemen voor ‘wack’ vullen mijn hoofd. Woorden als fashionboy, rich kid, inspiratieloze tiener, jonge tienermoeders en naïviteit duiken op. Wat ik vooral niet begrijp is de Hollandse tongval, alsof het cool is om als Vlaming Hollands te klinken. Of bewijst dit nogmaals dat iedereen die dit soort muziek maakt in België alles kopieert van onze noorderburen? Dit is in ieder geval de 356487ste kopie van Yes-R en consoorten. Een vermelding waard!

Ook te vermelden zijn de commentaren die ik onder deze video lees op deze site: “We komen beetje bij beetje meer richting de nederlandse scene waar zoiets als dit van Kelz zeker thuis hoort.” Nog meer ergernis, en niet enkel door de grammatica en spelling. Is het dan echt zo dat mensen denken dat dit de volgende stap is in de groei naar volwassenheid? Het lijkt me eerder een stap naar ‘wat verkoopt het best’. Spijtige zaak, wetende dat er zoveel meer kwaliteit is in België. Genoeg mensen die het wel serieus nemen en al hun energie in een plaat steken.

Het lijkt alsof de media doof is, of blind. Het lijkt alsof Nederlandstalige hiphop om de vijf jaar opnieuw uitgevonden moet worden. Wat in de media komt en de kranten haalt is absoluut niet relatief meer, gewoon een bewijs ‘dat er blijkbaar nog mensen mee bezig zijn’. In Nederland is dit anders: daar hebben ze met ‘Dansplaat’ van Brainpower in de jaren ’90 reeds een dergelijke miskleun gezien en is er honger naar iets beter (iemand als Winne zou hier onbekend blijven, in Nederland is hij goed op weg om een icoon te worden).

Enkele weken geleden had ik nog een klein beetje hoop voor onze Vlaamse scene. Na het zien van miskleunen als dit is de hoop op een betere toekomst voor de rappers hier gedaald. Op deze manier daalt de creativiteit en de nood aan iets nieuws in een gevaarlijk snel tempo. Spijtig.

Favoriete MC van het moment: BLO uit Genk. Big up!

Een column door Javier Tostado (2009)