Rijmtechniekers – Nergens Anders (cjp.be)

13 oktober 2009


De Rijmtechniekers hebben eindelijk hun debuutalbum gelanceerd vol rauwe Oost-Vlaamse hiphop. De vette beats en spitse lyrics vliegen je om de oren. Wij namen hun verse plaat eens onder de loep.

Tot voor kort waren de Rijmtechniekers enkel bekend bij de liefhebbers van de binnenlandse of de Gentse hiphop underground scene maar dat is nu volledig geklasseerd. Met Nergens Anders slaagt dit hiphopcollectief er in om een deftige debuutplaat neer te planten zonder zich te profileren als de jonge gasten die de tent of de speakers even komen platspelen. Neen, ze wisten een mooi album af te leveren dat overwegend aan de easy-listening kant aanleunt. We zouden het zo opleggen als achtergrondmuziekje tijdens een gezellige avond met vrienden.

Diversiteit troef

De plaat is voornamelijk opgebouwd vanuit een heel jazzy standpunt. Ook al is het album voor het grootste deel heel rustig, toch zitten er een paar nummers in die de rauwe kant van de cd onderstrepen. Want natuurlijk is een hiphop album die naam niet waardig zonder op zijn minst één track met wat pompende beats.

De eerste track heeft de naam In Mijn Land meegekregen. Hierin vertellen ze hoe goed het hier is en dat wij, en alleen wij, de enigen zijn met zulke goede frietkramen en zalige dialecten. In Ontkenningsfase doen ze uit de doeken wat hun ergert aan relaties, waarom ze mislukken en de angst die daarbij komt kijken. Eén van de betere en ook wel zwaardere tracks van het album is Ge weet et, opgebouwd uit strakke beats en zeer spitse en vlotte rhymes en disses. Naast de titeltrack Nergens Anders is dit dé track van het album en onze absolute favoriet. Verder zijn er nog een reeks nummers die aangenaam zijn om naar te luisteren maar waar toch niet echt een wild feestje mee kan gebouwd worden.

Rustige hiphop

In het gehele album zit eigenlijk geen echte climax of hoogtepunt. Het heeft eerder iets weg van een kabbelend bootje op het water, dat heel rustig van de ene naar de andere kant vaart. Voor de liefhebbers van rustige of rustgevende muziek die tot hiertoe wantrouwen hadden in Vlaamse hiphop of er nog niet naar hebben omgekeken, is dit misschien toch wel het moment om even naar de winkel te hollen en het album snel in huis te halen!

Leuk detail voor de mensen die graag zingen in de badkamer, onder de douche of terwijl ze aan het kuisen zijn: bij de cd zit ook het traditionele boekje met daarin per nummer ook de teksten zodat je naar hartelust kan meerappen met de Rijmtechniekers zelve!

Review door Jonas Wallecan voor cjp.be