Uberdope (De Gentenaar)

2 december 2009


Drie Gentse groepen in finale Nekka-wedstrijd: SAF, Senne Guns en Uberdope strijden zaterdag in AB voor plaatsje op Nekka-Nacht

door Stijn Geldof

Gent – Aan de Antwerpse Nekka-nacht, de jaarlijkse hoogmis van het Nederlandstalige lied, is een wedstrijd verbonden voor jonge, alsnog onbekende talenten. De winnaar mag op 24 april 2010 het podium delen met onder andere Bart Peeters, Raymond Van Het Groenewoud en Kommil Foo. Na een lange weg van preselecties werden zes finalisten aangeduid die op zaterdag 5 december in de Brusselse AB strijden voor die podiumplek. En bij die zes zijn er maar liefst drie van Gentse bodem: chansonnier SAF, kleinkunstenaar Senne Guns en de hiphoppers van Uberdope. We hadden met alle drie een interview. Vandaag: Uberdope.

Het drietal van Uberdope is een rasechte Gentse hiphopgroep: T.O.R, Don Jefe en Dirigent zijn geboren en getogen in Gent, rappen in hun streektaal het Algemeen Verkavelinggents en hebben de voorbije jaren in hun thuisstad een zeer trouwe schare fans aan zich gebonden. In hun spitsvondige teksten schuwen ze de ironie niet en ook bij het café-interview ontkrachten ze enkele hiphopclichés: ze zijn niét zwart en hebben geen tank van een lijf met hier en daar een toevallig opgelopen schotwonde. Ze bezondigen zich ook niet aan drankmisbruik op een koude dinsdagmiddag: gauw twee koffietjes en één muntthee voor de heren rappers, aub!

uberdope-portugal

Uberdope zag het levenslicht in 2005 toen drie jonge Gentse hiphopliefhebbers elkaar vonden in de muziek en via gemeenschappelijke vrienden. Hun eerste optreden samen gaven ze toen ze nog geen groep waren. “Uberdope is zeer organisch ontstaan, het was gewoon logisch dat wij drie samen muziek gingen maken.”

De groep schuimt de eerste drie jaren Vlaamse podiums en –iummekes af, met één doel voor ogen: ervaring opdoen. “Dat is ons beste idee ooit geweest, hoewel het geen zorgvuldig uitgedacht plan was. We wilden veel optreden omdat we veel fouten zagen bij andere beginnende hiphopgroepen: ze kennen elkaar nog niet, zijn nog niet op elkaar ingespeeld zowel live als in de studio en ze brengen te vroeg dingen uit. En dan zijn ze verwonderd dat ze nergens geraken.”

Dit jaar brachten de drie na evenveel jaren optreden hun debuutalbum uit: ‘In de Huis’. Dat ging in de media niet onopgemerkt voorbij en ook ondergetekende schreef over de succesvolle releaseparty in de Minus One enkele woorden die dan weer zinnen werden totdat het een ‘stukje’ kan genoemd worden. Lees het hier.

De vorige twee Gentse finalisten Nekka-wedstrijd SAF en Senne Guns schreven aanvankelijk nummers in het Engels voordat ze definitief overschakelden naar hun eigen moerstaal. Niet zo bij Uberdope: “Aangezien je als rapper heel erg gefocust bent op taal, is er de laatste tijd bij de hiphop in Vlaanderen een tendens aan de gang om je in je eigen spreektaal uit te drukken. Vroeger was dat anders, men ging meer de Engelse toer op. Wij gebruiken geen echt Gents, want dat spreken we niet, maar gewoon de taal die we op straat spreken. Heel logisch en natuurlijk allemaal.”

Teksten zijn belangrijk. Maar meestal komt eerst de muziek bij Uberdope. “Omdat je dan de melodie en het ritme van je tekst kan aanpassen aan de muziek. Die muziek maken we voor een stuk zelf. Mellow P speelt daarnaast een bijzonder belangrijke rol in onze sound en we proberen ook buiten ons eigen huis te gaan door in Antwerpen goeie producers aan te spreken. Zo houden we het fris.” Mellow P trouwens is een Gentse rapper, producer, manusje van alles en volgens het trio één van de strafste all-round muzikanten die in Gent rondlopen.

Over Gent gesproken. Weinig Gentse muzikanten die onze stad géén kusje toewerpen, en terecht. Uberdope verwoordt het zo: “In Gent vindt je een sfeer die je in geen enkele andere Vlaamse stad terugvindt. Het is de combinatie van de gebouwen, de mentaliteit, de mensen. In Gent is voor iedereen een plaats, of je nu designer bent of hiphopper of rockster… je bent hier altijd welkom en je kunt hier altijd naar buiten komen met wat je doet dankzij de vele initiatieven. En het zijn ook gewoon grappige mannen, die Gentenaars.”

Wat ons naadloos bij een vraag brengt die we gisteren toegeschoven kregen van Senne Guns, medefinalist van de Nekka-wedstrijd en ex-klasgenoot van Don Jefe en Dirigent: Menen die dat nu eigenlijk, die typische grootse hiphopgebaren op het podium of is het één en al parodie? Welaan dan: “Onze teksten zijn 90% sarcasme en 10% inhoud. En onze podium-act is zoals ze is. Je hebt in de ene hand een micro en met je andere hand kun je bewegen. Het alternatief is dat we stilstaan. Dus is het maar logisch dat je energie op het podium brengt door je handen te bewegen. Natuurlijk gebruiken we op het podium grote gebaren, maar het werkt wel, zonder dat we daardoor met een pistool moeten staan zwaaien. Iedere zanger wil zijn ding overbrengen op een publiek. We willen vooreerst goeie muziek maken, daar lachen we niet mee. Maar al de rest, zoals het concept hiphop, andere hiphoppers en zeker onszelf, daar lachen we wél mee.“

Nu zaterdag staat Uberdope als Nederlandstalige hiphopgroep in de finale van de Nekka-wedstrijd tussen vijf andere finalisten die op z’n minst een ietsje meer naar het Nederlanstalige Lied neigen. Een verrassing en hoe zich als buitenbeentje staande te houden? “We vinden onszelf nochtans een vrij goeie kleinkunstgroep, hoor. We hadden het zeker niet verwacht, die finale. Er heeft ooit een hiphopgroep gewonnen (De Nihilisten in 2003-2004, sg), dus maken we wel een kans. We waren niet erg tevreden met ons optreden in de halve finale en we dachten dat onze buitenbeenstatus in ons nadeel ging uitdraaien. Niet dus. Het valt ook op dat de jury voor de finale heeft gekozen voor groepen met originele nummers. Er waren zeker meer voor de hand liggende groepen die konden winnen. De ondertitel van de Nekka-finale is dan ook: een gewaagde keuze.”

En die finale zien ze helemaal zitten. Een ware ‘Uberbus’ rijdt zelfs op zaterdagavond voor de fans uit vanuit Gent naar de AB. “Die finale is geen opgave, maar een gift waar we heel dankbaar voor zijn. Voor ons om te spelen voor een nieuw publiek in een fantastische zaal als de AB, maar ook voor onze Gentse fans en vrienden. We willen hen er graag bij, dat werkt ook motiverend voor ons. Ze hebben ons al veel bezig gezien, maar nog niet zoals we nu gaan spelen: met live-band.” Waarna het nog even verder gaat over extra tapdansers en kooidanseressen.

De finalisten spelen twee eigen nummers en één opgelegd nummer. Dat laatste is een tekst die kon gekozen worden uit tien door het publiek ingestuurde stukken. Een hiphopgroep die andermans, niet aanvankelijk om op te rappen bedoelde, tekst geloofwaardig moet brengen? “Inderdaad geen gemakkelijke opdracht, ook al omdat de rijmwoorden in hiphop anders zijn dan die in poëtische teksten. Maar we hebben er het beste van gemaakt. We zijn Sara De Groof zeer dankbaar. We hebben haar tekst hier en daar een woordje veranderd, een noodzakelijk kwaad. Wij zijn altijd heel erg bezig met onze teksten en het is nodig dat ze zo strak mogelijk zijn. Maar eerlijk: dit was niet simpel.”

Uberdope is Ruben Boidin (T.O.R., ook bezig met soloproject Torigineel), Jef De Temmerman (Don Jefe) en Gille De Bruycker (Dirigent).

Nekka-wedstrijd. Zaterdag 5 december, AB Brussel. Tickets en info op de site van de AB.

De zes finalisten:: Saf – Kamp Maria (Leuven) – Uberdope – Renee Van Bavel (NL) – Senne Guns – Ambacht (NL).

Ex-winnaars van de Nekka-wedstrijd: Yevgueni, Lenny en de Wespen, Mira, Noppes, Buurman en Hannelore Bedert.

Interview voor De Gentenaar door Stijn Geldof (c) 2009