Mechelse rapper Baz blikt eigen videoclip in

Hiphopper Bas ‘Baz’ Maes heeft gisteren de clip van zijn nummer Fases ingeblikt. Het nummer komt op zijn full-cd ‘Stadsleven’ die in september uitkomt.

Mechelaar Bas ‘Baz’ Maes bracht een aantal jaar geleden samen met Pita de hitsingle ‘Zomer’ uit. Sindsdien stond hij niet stil en werkte hij aan enkele nieuwe nummers. Op het album ‘Stadsleven’ wil hij zestien nummers uitbrengen over wat hij ziet op straat. ‘De clip die we nu opnemen, hoort bij het nummer Fases’, zegt Baz. ‘De verschillende fases van het muziek maken komen er in voor.’

Baz zingt in het Nederlands en wil muziek brengen die breder is dan alleen hiphop. ‘In Mechelen zijn vrij veel hiphoppers, een keer per maand is er hiphopcafé in jeugdcentrum Metteko’, zegt Baz. ‘Toch is er geen typisch Mechelse sound. Iedereen doet zijn ding, het enige wat we eventueel gemeen kunnen hebben, is ons accent.’

Hiphop heeft altijd een belangrijke plaats gehad in Baz’s leven. ‘Mijn broer is dj Pepe Luvwax. Hij draait vaak in La Rocca’, zegt Baz. ‘Door hem ben ik in contact gekomen met verschillende soorten muziek. Oorspronkelijk rapte ik in het Engels, maar uiteindelijk kan je in je moedertaal veel meer gevoel in je muziek leggen. Ik schrijf mijn teksten zelf en probeer alles wat ik doe zelf goed in de gaten te houden.’

Baz hoopt ooit te kunnen optreden met een liveband. ‘De Nederlandse band Postman is daar geweldig in, ik ben ervan overtuigd dat zo optreden een veel mooiere sound geeft dan alleen de dj en de rapper’, zegt Baz. Het feit dat hij als blanke zijn plaatsje in een typisch zwarte wereld wil veroveren, stoort hem niet. ‘Wij kunnen dat zeker zo goed.’

Door (kvm) voor Het Nieuwsblad (c) 2010


Update (Gazet van Antwerpen)

De nieuwe Nederlandstalige soloplaat van Bas ‘Baz’ Maes krijgt de naam Stadsleven mee en verschijnt ten vroegste in september. “Na een eerste album en enkele internettapes werd het de hoogste tijd om met een gloednieuw album op de proppen te komen”, vertelt Maes. “Stadsleven gaat over alles wat ik rondom mij zie gebeuren. Dat kan gaan van racisme en leegstand tot grappige mensen die ik in de Mechelse straten tegen het lijf loop. Elk lied heeft zo zijn eigen verhaal en geeft het stadsleven weer in al zijn facetten. Mensen van buiten Mechelen vinden het hier vaak saai, maar als geboren en getogen Mechelaar weet ik bepaalde plekken naar waarde te schatten. Zo is de Kruidtuin een oase van rust en de Vismarkt een fijne plek om het nachtleven in te duiken.”

Om het album te promoten, werd vrijdag een eerste clip opgenomen in de fuifzaal van café Friends tegenover het station. “De zaal straalt een jazzy sfeertje uit, wat perfect aansluit bij de thematiek van het nummer Fases”, vertelt Maes. “Het nummer gaat over de fases in het maken van muziek, van het moment waarop de eerste woorden op papier verschijnen tot het moment waarop ik voor een volle zaal sta. Doel is om de clip via muziekzenders TMF en JIMtv op de buis te krijgen, een drietal maanden voor het uitbrengen van de cd. Momenteel zijn er al zeven nummers volledig klaar en moeten er nog acht worden opgenomen.”

Stadsleven is de opvolger van Punt Komma, het eerste album van de Mechelse rapper dat dateert uit 2007. “Op hetzelfde moment ben ik met school gestopt en beginnen werken bij AFS-Vlaanderen”, zegt Maes. “Muziek maken is een uit de hand gelopen hobby. Al het geld dat ik verdien door op te treden, investeer ik opnieuw in mijn muziek. Veel win ik er dus niet bij, maar het belangrijkste blijft dat ik een zo ruim mogelijk publiek aanspreek zonder mezelf te verlagen tot songs over geld en schaarsgeklede vrouwen. De meeste muziekclips zien er tegenwoordig goed uit, maar betekenen niets.”

Maes – die podiumervaring in Nederland, Marokko en Berlijn heeft – wil voor het eerst ook gaan touren met een liveband. “Met een liveband achter me heb ik het gevoel dat ik een breder publiek kan aanspreken dan momenteel het geval is”, vertelt Maes. “Ik mik vooral op optredens in de culturele centra. In de Brusselse KVS en de Antwerpse Arenbergschouwburg heb ik trouwens al op het podium gestaan. En wie weet sta ik deze zomer wel ergens op een festivalletje.”

Door Jonas Maris voor de GvA © 2010 Concentra