Pita gaat gevecht tegen pesten aan (StampMedia)

Saïd Aghassaiy, beter bekend als de Mechelse rapper Pita, heeft een controversiële muziekclip uitgebracht bij zijn nieuwe nummer ‘Alles komt goe’. Met de clip wil hij pesten meer onder de aandacht brengen. Niet iedereen is echter tevreden met het eindresultaat.

“De clip is het resultaat van een project dat ik deed met leerlingen van Spoor 5 uit Mechelen”, zegt Pita, zelf ook jeugdmedewerker. “We wilden pesten terug onder de aandacht brengen. Wanneer er een tragedie gebeurt als gevolg van pesten dan komt dit even in de media, daarna verdwijnt het weer. Dat vinden we niet juist. Vanuit die invalshoek hebben we samen aan het scenario geschreven.” Volgens het Jongeren Advies Centrum (JAC) van Antwerpen is het een positief signaal. “Zo’n clip kan het thema weer onder de aandacht brengen en zo een discussie uitlokken.” klinkt het.

Choquerend

De clip toont een jongen die gepest wordt op school. Niemand grijpt in. Op een gegeven moment slaan de stoppen bij hem door. Hij komt vermomd als de Batman-figuur Joker de klas binnen. Wanneer hij terug uitgelachen wordt, schiet hij de leerkracht neer. Daarna moeten ook zijn klasgenoten er aan geloven. Uiteindelijk beneemt hij ook zichzelf van het leven. “Hiermee laten we zien aan pesters hoe ver ze iemand kunnen drijven”, zegt Pita.

Het feit dat de jongen zich van het leven berooft, is bij sommigen in het verkeerde keelgat geschoten. “Voor jongeren die al met zo’n gedachte spelen, kan dit de laatste druppel zijn”, zegt Mathy Paeshuyse, ex-medewerkster van de Werkgroep Verder, een organisatie die zich bezighoudt met nabestaanden na zelfdoding. Bij het JAC reageren ze anders: “Jongeren komen al zo vaak in contact met geweld. Dit clipje wil een boodschap meegeven. We denken dus niet dat het shockeffect zo groot zal zijn”.

Doordat de jongen vermomd is als de Joker , wordt de link met Kim De Gelder snel gelegd. “Dat vind ik geen goede keuze, het verhaal rond Kim De Gelder ligt nog zeer gevoelig”, aldus Paeshuyse. Volgens Pita was dat echter niet de bedoeling. “Het ging er om de jongen wat onherkenbaar te maken, het idee was ‘de Joker’ niet ‘De Gelder’. “

Nieuwe CD

‘Alles komt goe’ is een van de nummers op de nieuwste CD ‘De nieuwe wereld’ van Pita. Deze kwam op 2 april uit. Volgens Pita is de controversiële clip geen reclamestunt. “Mij gaat om pesten terug onder de aandacht te brengen. Ik heb werk, dus of mijn CD een succes wordt of niet, kan me niet zoveel schelen. Oorspronkelijk wou ik mijn CD trouwens promoten met een ander nummer.”

Voorlopig zijn er nog geen rechtstreekse klachten geuit aan het adres van de rapper. “Moest ik mensen tegen de schenen geschopt hebben, dan was dat niet mijn bedoeling. Als het filmpje te choquerend is, zal ik het ook van YouTube halen. Alhoewel, ik vind dat het toch ook gaat om vrije meningsuiting.”

© 2010 – StampMedia – Karen Debruyn