Geen straf voor rapper die Dewinter bedreigde

ANTWERPEN – Kevin V. uit Peer, die een raplied schreef waarin hij Filip Dewinter van Vlaams Belang met de dood bedreigde, heeft van het hof van beroep in Antwerpen maandag een opschorting van straf gekregen. De rechter achtte de schuld dus wel bewezen, maar Kevin V. krijgt geen straf. In eerste aanleg had hij nog een werkstraf van 80 uur gekregen.

Dewinter had op 21 november 2008 klacht ingediend, nadat hij het lied met bijbehorende videoclip op de internetsite YouTube had aangetroffen. De tekst was zeer expliciet: ‘Filip Dewinter, kankerracist met een grote mond, je zal sterven door middel van een dodelijke schotwond. (…) Heb je niet geleerd met Theo Van Gogh en Pim Fortuyn? Dit is Cicatris en Cyko, we zien dit niet als een grap.’

Onderzoek wees uit dat ’Cicatris’ Samir B. was en ’Cyko’ Kevin V. Ze hadden het liedje een tweetal jaar voordien geschreven als reactie op het anti-moskeelied van het Vlaams Belang. Kevin V. had naar eigen zeggen niet de intentie om Dewinter met de dood te bedreigen of om iemand aan te zetten tot geweld, het was alleen maar bedoeld als grap.

Samir B. werd in eerste aanleg bij verstek veroordeeld tot negen maanden cel en 550 euro boete. Ze moeten Dewinter samen een schadevergoeding van 800 euro betalen.

Bron: De Standaard