Fatih (Schamper)

De vele hits op YouTube liegen er niet om: ‘9000’ van de Gentse rapper Fatih mag stilaan het nieuwe anthem van Gent worden genoemd. Enige oefening op de Gentse tongval kan alvast helpen. Fatih beschrijft op zijn debuutalbum met scherpe raps en pompende beats het leven in de quartiers chauds van de stropstad.

Zat rappen er al van jongs af aan bij jou in?

“Ik ben eigenlijk al heel mijn leven met hiphop bezig, in het begin vooral als fanatiek luisteraar. Dat begon op mijn achtste, en op mijn twaalfde ben ik zelf beginnen te rappen door rijmpjes te schrijven. Maar het is pas sinds twee jaar dat ik serieus bezig ben. Vijf jaar geleden heb ik wel eens geprobeerd iets op te nemen bij Dusk Productions in Gent, maar het is nu pas met Rauw en Onbesproken (een Gents hiphopcollectief, n.v.d.r.) dat ik écht aan het rappen ben. Eigenlijk is het allemaal begonnen op de honderd dagen van mijn middelbare school. Ik rapte op de show die dag en het publiek werd zot. Ik dacht: Misschien moet ik dat wel meer doen! (lacht) Door omstandigheden lukte dat toen niet, maar nu heb ik daar wel de tijd en de ruimte voor.”

Luister je zelf ook naar rap of kan commerciële hitparadepop er ook wel in?

“Ik heb een heel brede muzieksmaak. Het is vooral rap, maar ik kan alles appreciëren zolang het maar goed is. Hiphop blijft wel mijn favoriet, want het is zowat het enige genre dat de stem laat horen van mensen die anders niet gehoord worden. Het is volgens mij de meest sociaal geëngageerde muziekvorm die er is.”

Je bent een student sociologie. Is er een link tussen je opleiding en je teksten, die vaak maatschappijkritisch zijn?

“Het heeft vooral te maken met de manier waarop ik opgegroeid ben. Zowel mijn keuze van opleiding als mijn teksten zijn geïnspireerd op wat ik gezien heb rondom me. Ik ben opgegroeid in het Rabot, een van de wijken in Gent die wel wat sociale problemen heeft. Ik begreep niet wat ik daar allemaal zag als kind. Ik wou dat begrijpen en ik denk dat ik vanuit die achtergrond en interesse voor sociologie heb gekozen. Dat ik half-Turks en half-Belgisch ben, zit er ook wel wat voor tussen. Dat identiteitsconflict, al de vragen die ik had, en het feit dat ik wat in de knoop zat met mezelf hebben me in de richting van sociologie geduwd. Het heeft ook geleid tot teksten schrijven, die vaak een soort van zelftherapie zijn. Het vertrekt allemaal vanuit mijn persoonlijkheid.”

Lees verder: schamper.ugent.be

Fatih (c) Joost Vanderdeelen

Foto: Joost Vanderdeelen