Urban Stage geeft Antwerpse rappers een stem (StampMedia)

Op Club Centraal, het startfeest van Antwerpen Europese Jongerenhoofdstad 2011, kan iedereen kennismaken met de Antwerpse hiphop. Met Urban Stage op Club Centraal wil Antwerpen urban talent een kans geven. Luviuz (28), producer bij Made Men Muzik is tevreden met Urban Stage. “Zo kunnen we laten zien wie we zijn en wat we in onze mars hebben”, zegt hij. “Hiphop komt te vaak negatief in het nieuws. Nu krijgen we de kans om dat beeld bij te stellen.”

Investeren

Rapper Jizz (23) geeft een stem aan de wijk 2060, waar hij woont. Hij moedigt aan om meer in hiphop te investeren. “De jeugd is de toekomst. Er zijn zoveel jongeren die hiphop luisteren. Iedereen heeft hiphop in zich”, merkt hij overtuigend op. Of ze er goed aan verdienen? “Verdienen, wat is dat? Nee, het is eerder investeren.”

“We moeten ongelofelijk veel op eigen kracht doen”, zegt rapper Biest (19). “We hebben gewoonweg meer steun nodig, het moet professioneler gaan. Al die vooroordelen over hiphop… tenslotte is het creatief bezig zijn en gaat het vooral om plezier.”

Eigenheid

Wat houdt de Antwerpse hiphopcultuur in? “Wij zijn geloofwaardig”, vindt Mista Razor (27), video director bij Made Men Muzik. “We blijven onszelf, we doen ons niet anders voor. “Toch verwarren mensen vaak Vlaamse rap met de Amerikaanse.” “We onderscheiden ons van Amerika door onze eigenheid”, vult Tim Dalle aan, medeoprichter van het Antwerps hiphoplabel Eigen Makelij. “Wij komen geloofwaardig over. Amerika heeft een andere cultuur, waar andere dingen aanslaan. Hier in België heerst een andere cultuur en die stralen de Vlaamse rappers dan ook uit.”

Club Centraal is gratis. Het begint zaterdag 5 maart in het Centraal Station van Antwerpen om 14 uur en eindigt om 4 uur. Urban Stage begint om 16 uur, om 23 uur volgt de afterparty.

© 2011 – StampMedia – Sander Carollo