Intens breakdancespektakel trekt jongeren aan

25 maart 2011


De internationale breakdance battle ‘Raw Circles’ op zaterdag 12 maart lokte veel volk naar JCC Zappa. Raw Circles groeit uit tot een spektakel van battles, muziek en in de toekomst ook randactiviteiten.

Raw Circles brengt jongeren van verschillende achtergronden samen voor een internationale breakdance en stand-up battle. In het teken van Antwerpen Europese Jongerenhoofdstad kreeg de derde editie extra glans. Tijdens de ‘kidz battles’ gaven de jonge breakdancers het beste van zichzelf.

“Deze Raw Circles is voor iedereen bedoeld”, zegt medeorganisator Mozes Fuerte (25). “Jongeren zijn zeker welkom voor de sfeer. We combineren intensiteit met entertainment. Breakdance wint in België aan populariteit. We verwachten vandaag ongeveer duizend bezoekers. Op termijn willen we ook randactiviteiten aan dit spektakel koppelen.” ’s Avonds vond het hoofdgebeuren plaats.

De organisatoren zelf doen ook aan breakdance. De hoofdorganisator behoort tot de besten van België. Tweemaal per jaar organiseren zij een battle event. Nu Antwerpen Europese Jongerenhoofdstad is, verwachten ze meer steun van de stad.

Geen vijandigheid

De internationale breakdancers voor de kidz battle komen vooral uit Frankrijk en Nederland. “Mijn kinderen Stijn (10) en Eefje (12) hebben juist hun battle achter de rug”, vertelt de Nederlandse Carla Egelmeers. Ze komen van breakdanceclub Team Shmetta uit Meert. “Ze trainen drie à vier keer per week. Eenmaal per maand mogen ze van mij aan een battle deelnemen.”

De kidz battles gingen door in Zappa’s grootste zaal. In een kring dansen teams van twee deelnemers beurtelings voor elkaars neus. Een dj draait urban en de juryleden kijken aandachtig toe. Vlak voor de battle circle staat het publiek dicht bijeen. Op een blanco muur kunnen de kids hun artiestennaam schrijven.

“Of ik ze niet liever zie voetballen? Neen, het is hier hartstikke gezellig hoor. Eefje voetbalde vroeger nog, maar ze koos uiteindelijk voor breakdance. Het is een klein wereldje. Iedereen kent iedereen. Eerst had ik wat schrik van die grote stoere jongens, maar ze zijn echt aardig. Iedereen helpt elkaar met het dansen. Bij breakdance heerst geen vijandigheid zoals in het voetbal. Het verenigt jongeren.”

Ontspannen sfeer

In de Stand-up Room dansten jongeren op hiphop. Enkel de voeten maken contact met de grond. “Eens de battle begint, is het oorlog”, zegt Dj Phlexx. Sak (22) doet met zijn breakdanceteam uit Maasmechelen mee. “We zijn bij de eerste lichting van onze breakdanceclub”, zegt hij. “Veel jongens hebben echt talent. Hoewel we ons kapot zweten, is de sfeer altijd ontspannen. Breakdance brengt mij met diverse jongeren in contact.”

© 2011 – StampMedia – Tekst: Sander Carollo, Video: Mieke Scheirs en Ella Verschueren