Rapper J.A.S.I.N.E. doet jongeren in zichzelf geloven (StampMedia)

Met zijn debuutelpee ‘Mijn universum’ motiveert Jasine Ledoux (22) jongeren om te geloven in hun dromen. Zijn debuut ligt op 30 mei in de rekken.

“Ik ben zonder vader opgegroeid en daardoor zat ik vaak met mezelf in de knoop”, vertelt Ledoux. “Jongens hebben een vaderfiguur nodig. Ik heb als kind veel ellende meegemaakt.” Toen Ledoux op ATV zijn nummer ‘Atlas’ voorstelde, leek het alsof hij vanuit het niets kwam. Maar hij heeft een lange weg afgelegd…

Rappen met een glimlach

Rond zijn zestiende begon Ledoux Engelse gedichten te schrijven die tot rap uitgroeiden. Later stapte hij over naar het Nederlands. “Dat bevrijdde me, in het Engels werd ik niet serieus genomen. Ik heb nooit steun gekregen. Ik ben fier op waar ik nu sta.” In tegenstelling tot andere rappers koestert Ledoux geen wrokgevoelens. “Ik rap niet uit rancune, met een glimlach bereik ik meer fans.”

Politiek verandert de wereld niet, muziek wel

Omdat aan hiphop een negatief imago kleeft, durfde Ledoux zich vroeger nauwelijks een rapper noemen. “Ik wil mijn publiek iets bijbrengen”, vertelt hij. Hij steekt geen scheldtirades af zoals andere rappers, maar brengt rauwe hiphop, maatschappijkritisch met een laagje humor. “Over fuck en shit rappen vind ik vrij belachelijk. Laat dat later maar eens horen aan je zoon.”

Van zijn voornaam maakte Ledoux het letterwoord J.A.S.I.N.E. Dat staat voor Juggling Abc’s Systematically In A way New 2 Existence. “Dit dateert nog van uit mijn ‘Engelse dichtperiode'”, zegt Ledoux. “Vrij vertaald betekent het dat ieder zijn verhaal creatief moet verwoorden. Rappers zijn dichters. Met mijn pen creëer ik mijn eigen wereld. Politiek verandert de wereld niet. Muziek wel. Politiek is een marionettenspel, terwijl muziek mensen kan inspireren.”

Vruchtbare samenwerking

Zijn debuutelpee ‘Mijn universum’ bevat zes tracks. “Kort en krachtig. Ik heb liever dat luisteraars nog op hun honger zitten dan dat mijn elpee te langdradig wordt.” Dj Scale heeft de cd geproduceerd en is daarnaast ook een goede vriend van Ledoux. “Ik leerde hem vorig jaar kennen tijdens een optreden op Urban Link. Hij hoorde vroeger bij de Sint-Andries MC’s en is een van de pioniers van de Antwerpse hiphop. Scale leert me op zakelijk vlak veel bij. Maar aan mijn teksten durft hij niets veranderen.”

Geloven in jezelf

“Als beginnend artiest in de hiphopwereld is het belangrijk om in jezelf te geloven en te laten zien wie je bent. Je moet alles zelf doen: teksten schrijven, opnemen, netwerken, managen… Het is verdomd hard werken. Ik heb geen idee waar mijn muziekcarrière zal eindigen. Rolmodellen heb ik niet. Ik vergelijk mezelf met niemand en stel mijn identiteit soms in vraag.”

“Jongeren hebben het tegenwoordig niet gemakkelijk”, meent Ledoux. “De werkloosheid stijgt, alles wordt duurder…” Zijn teksten ontkrachten de hypocriete vooronderstelling dat alles goed gaat. “Ik geef de jongeren een stem en wil de verantwoordelijkheid niet op de volgende generatie afschuiven.”

© 2011 – StampMedia – Sander Carollo