Made Men Muzik: kwaliteitslabel voor Belgische hiphop

Op zondag 9 september trad het hiphoplabel Made Men Muzik op tijdens Antwerp Street Kicks. Die dag stelde op de Hiphop Stage hun artiest Yuboy Jeffrey zijn LP ‘I did it‘ voor. Made Men Muzik biedt een Belgisch alternatief op de Nederlandse urban platforms.

Made Men Muzik

In 2009 ontstond Made Men Muzik. “De filosofie achter onze groep is om alles zelf te maken: nummers, beats, videoclips…”, zegt Manu Van der Perre, één van de oprichters van het hiphoplabel. Hij is producer, sound-engineer, maakt de videoclips en is af en toe nog backing mc.

Belgisch hiphopplatform

“Belgische hiphopliefhebbers kijken altijd naar Nederlandse hiphopplatforms. Wij bieden een Belgisch alternatief. Vroeger klaagden Belgische hiphopartiesten dat ze nooit serieus genomen werden. Maar juist door die rol aan te nemen, nam niemand hen serieus. Met Made Men Muzik maakten we een mentaliteitswijziging en werken we professioneel.”

Een familie

Van der Perre: “Onze beatmaker Mario Siahaan (Luviuz) werkte vroeger aan de EP van Jizz. Het klikte met Jizz. Mario en ik hadden al een opnamestudio en zo zijn er steeds mensen bijgekomen. We hebben dezelfde interesses, we kwamen elkaar vaak tegen op feestjes en zo hebben we elkaar gevonden.”

Afgelopen zomer kwamen onder andere Kleine Ben & King B, Biest, Kaïn, Yuboy Jeffrey en andere artiesten erbij. “We zitten allemaal op dezelfde lijn. We zijn één familie. Op ons logo staat: a parola d’onuri vali sangu, een erewoord is bloed waard. Dat zegt alles zeker?”

Bij hun optredens komt altijd de hele crew mee. “Dat geeft een gezellige sfeer. Ik merk steeds meer support. Binnen de urban scene, en ook daarbuiten. Ik zie veel talent, jongen gasten zoals Ramzi bijvoorbeeld. Hiphop zit in de lift.”

Videoclips

Team Pottendarm is nog een aparte groep achter Made Men Muzik. “Daarmee leggen we ons toe op digitale media zoals websites, flyers en fotoshoots. Onze specialisatie ligt op videoclips. Gemiddeld maken we één clip per maand.” Het team had aanvankelijk nauwelijks ervaring met het maken van videoclips. “Begin dit jaar kochten we een camera en we begonnen eraan. We leerden veel bij en zijn zeker tevreden over onze videoclips. Intussen vragen ook andere artiesten buiten Made Men Muzik om onze videoclips.”

Nederlandse interesse

Werkt Made Men Muzik niet te veel achter de schermen en moet het niet meer op het podium staan? “Ergens wel. Anderzijds: na al ons werk hebben we een degelijke kwaliteitsvolle basis. Die moet er eerst zijn, daarna is het tijd om te oogsten.”

“Binnenkort mag je veel van ons verwachten. De EP van Yuboy Jeffrey is pas uit, later komen er nieuwe nummers van de andere artiesten. Stilaan komt er ook steeds meer interesse uit Nederland voor Il Duce, onze rapper met Surinaamse afkomst.

© 2011 – StampMedia – Sander Carollo