Rappers Kaïn en C-Rieus scoren in Nederland

De Mechelse rappers Kaïn en C-Rieus brachten op zondagavond 18 december hun nummer Revolutie live in de radiostudio van 538 Juize FM. Dat is in Nederland het toonaangevende urban webradiostation. De rappers waren uitgenodigd omdat ze op nummer 1 stonden in DYD (Drop Your Demo).

“Dit is een grote stap voor de Belgische urban”, vindt Kaïn. “Wij zijn de eerste rappers uit België met Nederlandstalige rap die in de studio in Amsterdam werden uitgenodigd. Eerder was Darrell Cole, die Engelstalige rap brengt, al eens te gast.”

Nederlandse media

538 Juize FM nodigde Kaïn en C-Rieus uit, omdat ze de voorbije week afsloten als nummer 1 in hun DYD. Hun nummer Revolutie kreeg de meeste stemmen. Daarnaast draait de radiozender dagelijks viermaal hun nummer en dat minimaal een week lang.

“Via C-Rieus kwam het idee om het nummer via de Nederlandse media te verspreiden”, zegt Kaïn. Inmiddels plaatsten ook onder andere Antwerpse rappers Dariush en J.A.S.I.N.E hun videoclip op 538 Juize FM.

Arabische lente

Het nummer Revolutie gaat over de Arabische lente. “Ik heb Marokkaanse roots en wilde mijn gedachten in het nummer kwijt”, vertelt Kaïn. “Het nummer kwam vanuit mijn hart.” De videoclip ervan is een kortfilm over ontvoeringen in ondemocratische landen, die plaatsgrijpen als burgers beginnen te praten over zaken die niet gezegd mogen worden. Op 11 november kwam de videoclip uit.

Serieuze rap

“Ik breng liever serieuze raps met emotie. Het moet niet altijd over bitches en money gaan. Ik ben geen stereotype rapper. Mensen zullen nooit iets te zien krijgen wat ze niet van mij verwachten. Ik zal nooit alcohol drinken of op een meisje haar kont slaan.” In Revolutie neemt Kaïn geen blad voor de mond. “Wat ik zeg is de waarheid en ik krijg er geen negatieve reacties op.”

C-rieus

Vroeger zat Kaïn samen in een hiphopgroep met de rappers van C-Rieus. Dat zijn twee broers, ZigSag en Gang. Later sloeg Kaïn zijn eigen weg in. Met Revolutie staken ze de koppen terug bij mekaar en nu willen ze samen meer nummers opnemen. “We wonen nog altijd in elkaars buurt”, zegt Kaïn. “Met de komende samenwerkingen willen we de goede herinneringen van vroeger ophalen. Belgische artiesten werken nog te weinig samen, wij pikken de draad terug op.”

© 2011 – StampMedia – Sander Carollo