Verslag eerste POB battle België

7 maart 2012


De locatie was erg dope, de Minus-One is een soort van ondergrondse bunker met een relatief kleine zaal en we hadden ditmaal geen microfoon nodig dus crowd reaction galore. Nadat de deuren opengingen rond kwart over 1 liep de zaal langzaam maar zeker vol en onder het genot van nineties hiphop van de DJ werd er langzaam een kring gevormd en konden we beginnen met de eerste try-outs van de dag.

Review door jordyvision.nl

En dat was Spitler vs MC Saxist. Spitler heeft al wat ervaring opgedaan in dit format en dat was duidelijk te merken, hij stond comfortabel en toonde vrijwel geen zenuwen. Saxist aanvankelijk ook niet maar naarmate de battle vorderde overvielen de zenuwen hem en sloeg hij dicht. Spitler had ook niet echt heel memorabele punchlines maar hij bracht wel een vaak over het hoofd gezien element terug namelijk flow.

Vervolgens was het tijd voor Ronso vs Ritchie en ik moet toegeven dat ik deze battle niet helemaal heb gekeken, toen deze bezig was werd ik gebeld door een MC die uit Nederland moest komen en dat had prioriteit. Wat ik hoorde was dat Ronso z’n geschreven rondes niet helemaal kon brengen en terug moest vallen op freestyles en Ritchie had enkele yo momma jokes die het publiek erg kon waarderen.

Daarna waren Miccyd en Thee aan de beurt en hoewel ik voor deze battle redelijk dichtbij stond heb ik van miccyd niets gehoord en hij kreeg dus ook weinig crowd respons. Thee spitte 3 mixtape verses die wel tof waren maar niet in een battle thuis hoorde.

En toen was het eerste blok voorbij en omdat er ditmaal geen backstage was wist ik niet wat ik de down time moest doen, dus ik zwalkte een beetje doelloos door de zaal en een beetje kletsen met de aanwezige MC’s. Er waren helaas drie no-shows en gezien de voorbereidingstijd konden de wel aanwezige MC’s niet tegen elkaar.

Gelukkig kwamen de andere rappers wel opdagen en het 2e blok begon met Young Yankee vs Saimir. Young yankee had de crowd mee(gebracht?) en ze reageerde overdreven op basic lines. YY stond er niet al te zeker bij maar hij groeide in de battle en er was zelfs even een agressief moment toen de deelnemers elkaar aanraakte. Saimir had een van de dopeste lines van de dag en kon de aandacht van het publiek er goed bijhouden. Hij nam in de 2e ronde een gok door maar liefst 12 bars te gebruiken als set-up voor een punchline maar dat pakte uiteindelijk goed uit.

En toen was het moment daar de eerste Man vs Vrouw / Nederlands/vlaams vs Engels battle. Jthomas vs Redhead, Jthomas lijkt op gers pardoel en ik verwacht lines van zijn volgende tegenstander daarover, behoudens dat haalde hij de trofee binnen van meest indrukwekkende try-out sinds tijden. Charismatisch en comfortabel maakte hij zijn minuten vol. Zijn tegenstander de vrouwelijke Redhead rapte in een mengelmoes van Engels en Nederlands en ze deed het aardig, de crowd deed aan positieve discriminatie en reageerde gul. Op tekstueel gebied was het niet heel bijzonders maar ze liet vrijwel geen sporen van zenuwen of angst zien dus het was een dope battle.

De laatste try-out was tussen Midoe en De gevallen Engel. zoals te lezen viel in de voorbeschouwing van dit event had ik hoge verwachtingen van De gevallen engel en die maakte hij op geen enkele manier waar. Midoe is de mascotte van Belgische hiphop en heel de crowd ging stuk op alles wat hij zei. Hij heeft geen punchlines maar zijn charisma en zelfvertrouwen maken veel goed.

Wederom tijd voor pauze, MC’s checken, een klein biertje drinken en onthaasten omdat de main events eraan zaten te komen en die beloofde vuur!

Lo-Bo vs Estrada stond als rode kaart battles ingepland en als alle rode kaart battles van dit niveau gaan worden dan moeten de league MC’s hun game upsteppen. Estrada brengt altijd die battle vibe met zich mee, een agressieve houding en met de Belgische crowd achter zich kreeg hij reacties(iets wat in nederland niet altijd gebeurd) en dat voedde hem. Lo-Bo ging verder waar hij tegen safman was opgehouden, een combinatie van ‘straatlines, personals en punchlines’ gerapt met een haast OD aan energie en multies.

Daarna was tijd voor de allereerste België vs België league battle, Najih vs Lerr. 3×2 minuten en van allebei de kanten was het vuur. Lerr kreeg nu meer reactie en dat kwam niet alleen maar omdat hij in z’n stad stond, hij was gemotiveerder om te vlammen voor het thuispubliek en dat is gelukt. Najih zou Najih niet zijn als hij niet iets controversieel zou doen, hij begon z’n eerste ronde met het uitschelden van belgen, in zijn 2e ronde disste hij een jurylid en na het eind van de derde ronde werden er bijna messen getrokken en moesten buiten de gemoederen gesust worden. Geweldige performance dus.

Meer lezen op jordyvision.nl