StampMedia sprak met Safi & Spreej

14 augustus 2012


Het album Ter Plaatse, Rust van Safi & Spreej is een groot succes. Bovendien is Herinner Mij al bijna 150.000 keer bekeken op YouTube. Ook nummers zoals Op Aarde horen we regelmatig op de radio. Het duo treedt vaak op en zo speelden ze ook op zondag 12 augustus op de Oude Markt op Marktrock.

Safi & Spreej zijn twee rappers die als duo de Vlaamse hiphopscene een nieuwe wending hebben gegeven. Hun muziek wordt opgepikt door de mainstreammedia en ze lokken zelfs een publiek dat normaal niet veel van (Vlaamse) hiphop moet weten. Ook treden ze regelmatig op in Nederland. Vroeger luidde het bij onze noorderburen nog dat ‘die Belgen onverstaanbaar rappen’, maar tegenwoordig hoor je al dat zij beter zijn dan het merendeel van de Nederlandse rappers.

Qua beeldvorming dragen ook de teksten hun steentje bij. Geen Engelse stoere gangstertaal, maar Nederlands met gevoel erin. “Net door onze muziek kan ik mijn ziel sneller blootleggen”, luidt het bij Safi (Sevi Geerts).

Na het optreden hadden we een interview met hen. Het werd een aangename babbel, waarin duidelijk werd dat de joviale Safi en de grappige Spreej (Christophe Caboche) duidelijk alles in het teken zetten van hun muziek.

Kippenvel van ‘Herinner Mij’

Vorig jaar leerden Safi en Spreej elkaar kennen op een hiphopfeestje van Ill City in Antwerpen. Daar stelden ze toen elk hun eigen afzonderlijke mixtape voor. Het klikte meteen tussen hen en ze namen samen een nummer op. Toen Tim Dalle van Eigen Makelij hen aansprak, kwam er zelfs een volledig album van.

In de loges werd het duo vergezeld van enkele andere rappers van Eigen Makelij, zoals Tiewai. “Dit is een groter festival en dan nemen we ook wat meer crewleden en vrienden mee”, vertelt Spreej. Safi komt uit Mechelen en Spreej uit Gent. “Vandaag zijn we samen naar Leuven gereden”, legt Safi uit. “Al komen we soms ook apart aan op een optreden, het hangt er wat van af”, voegt Spreej daaraan toe.

“Het optreden was geweldig”, vond Spreej. “De sfeer op het hoofdpodium was echt top. Van Herinner Mij krijgen we nog steeds kippenvel”, zegt Spreej. “Ongelofelijk hoe dat nummer aanslaat.” Met dat nummer sloten ze hun optreden af. Toen we Spreej vertelden dat die single de soundtrack is van JIM’s promotune voor Marktrock, was hij even verbaasd. Tussen de optredens door werd die tune telkens afgespeeld op het festival.

Gevarieerde nummers tijdens het optreden

Tijdens het optreden kwam aanvankelijk enkel Safi op, die meteen aan zijn nummer begon. ‘Waar is Spreej?’, vroegen meerdere mensen zich af. Totdat Spreej even later opkwam en aan zijn versie begon. “Dat is een deeltje van onze show”, legt Safi uit. “Bij onze releaseparty deden we dat ook en dan zie je wel enige verbazing.”

Opvallend is dat Safi & Spreej, in tegenstelling tot heel wat andere rappers, vrij verschillende nummers brengen. Nu eens een meezinger, dan weer een rustig nummer en af en toe een solonummer. Spreej: “We proberen onze show op te bouwen. Voor het publiek is onze gevarieerde set ook aangenamer. Wat die solonummers betreft, daar zitten ook recente nummers bij. Maar als je zegt dat we daarmee die nummers opnieuw lanceren omdat we nu als duo goed scoren, dan zit daar wel iets in. Op die manier maken we dan onze eigen nummers bekender, ja.” Safi: “Momenteel treden we nog op met een dj, maar op termijn zie ik ons ook wel met een liveband spelen. Dat is veel muzikaler en minder hiphop, maar voor festivals kan dat.”

Boterham verdienen

“We hadden nooit verwacht dat ons album zo goed zou scoren”, gaat Safi door. “Nu zijn we ergens verbonden aan elkaar.” Spreej: We brengen zeker nog eens een solo-album uit, maar nu we als duo goed scoren, is het logisch dat je samen aan de kar blijft trekken.” Binnenkort komen de rappers af met nieuw werk. “Fase twee”, knipoogt Spreej. “Maar daar mogen we nog niet zo veel over zeggen.”

Spreej heeft een diploma waarmee hij als leerkracht voor de klas kan staan. “Maar ik werk in een kledingzaak. Dat is een bewuste keuze. In het onderwijs moet je energie volledig naar de leerlingen gaan, terwijl ik nu meer mijn pijlen op de muziek richt. Waar ik werk is dat perfect mogelijk: ik heb een flexibele werkgever en bovendien valt de kledij ook onder de hiphopkapstok. Of ik het uithangbord van de winkel ben? Dat durf ik zo niet te zeggen, al zijn er wel klanten die verheugd zijn dat ik in de winkel sta.”

Safi wil opnieuw gaan studeren. “Een muziekrichting met zang, om mijn kwaliteiten te verbeteren.” Vorig jaar zei Safi nog in een filmpje van Ill City dat het zijn droom was om zijn kost te kunnen verdienen met zijn muziek. Hij wou het genre toegankelijker maken om ook buiten de hiphopscene naam en faam te maken. Dat is hem alvast gelukt.
Safi zei toen ook dat je kost ermee verdienen misschien niet voor deze hiphopgeneratie is, maar ze er wel zullen komen. “Wat dat betreft, heb ik mijn beeld wat bijgesteld. De voorbije maanden waren geweldig en dat zette me nog meer aan om met muziek bezig te zijn.”

Vlaamse hiphop in de media

Of ze nu veel aanzien hebben in de hiphopwereld? “We krijgen wel positieve reacties, maar het is niet zo dat we overal opgehemeld worden”, zegt Spreej. Safi: “We maken geen undergroundmuziek, maar we zijn zeker ook geen karikatuur van hiphop. Wat dat betreft liggen we in het midden, en zo stellen we iedereen tevreden. Spreej: “Haatreacties krijgen we zelden en moesten die komen dan lig ik er niet van wakker.”

Onze beste optredens? “De AB en de Melkweg waren gaaf”, zegt Spreej, “maar Boomtown in Gent en Casa Blanca waren echt top! Het publiek was overweldigend.” Safi: “We spelen ook liever in een jeugdhuis voor 100 man waar de sfeer echt top is, dan op een festival waar geen interactie is met het publiek.”

“Of we de Vlaamse hiphop een plek in de mainstreammedia hebben gegeven? Dat kan je nu nog niet zeggen”, vindt Spreej. “Dat kun je pas achteraf doen. Bovendien hebben groepen zoals ABN en ‘t Hof van Commerce ook al hun steentje bijgedragen aan de hiphopscene.”

© 2012 – StampMedia – Sander Carollo & Yentl Keuppens, foto’s: Pauline Poelmans