Rad van Tong: Festival van en voor Vlaamse hiphop

6 december 2012


‘Vlaamse hiphop? Sorry, niet goed genoeg’, blokletterde De Standaard twee jaar geleden bij wijze van duivelsadvocatuur. ‘Vlaamse rap is het kleine, zieke, gehandicapte en vooral stotterende broertje van onze noorderburen.’’ Een kanjer van een knuppel in het kakelhok van de Belgische/Vlaamse hiphopscene! Het artikel zette heel wat kwaad bloed en diverse media sneden het thema aan. Zelfs Studio Brussel schonk er aandacht aan in het programma ‘Sound of Sam’. De conclusies laveerden tussen pessimisme en optimisme, tussen hoop en wanhoop, maar van een krachtenbundeling was geen sprake…

Nieuws ::: Rad van Tong: Festival van en voor Vlaamse hiphop

Zijn onze autochtone rappers te braaf? Ontbreekt het hen aan talent? Vallen het Vlaams en al haar dialecten niet te rijmen met het internationale hiphopidioom? En is dat idioom überhaupt wel aan de orde in onze contreien? Is Vlaamse rap niet radiovriendelijk wegens te underground? Of kijken de Belgische/Vlaamse muziekmedia en het nationale radiolandschap vanuit de heersende rocktraditie gewoon al decennia de verkeerde kant uit? Waarom wordt het genre boven de Moerdijk wel als volwassen beschouwd en overheerst in Vlaanderen nog steeds het beeld van de puisterige hangjongere met ‘oversized’ kledij en misschien zelfs een gouden ketting en scheve pet? Yo?!

De Casino breekt na concerten van onder meer ’t Hof van Commerce, Rupelsoldaten, Eigen Makelij en Safi en Spreej opnieuw een lans voor de Belgische/Vlaamse hiphop en bundelt op zaterdag 2 februari maar liefst 12 hiphopacts uit alle Vlaamse contreien (van Oostende aan zee over Gent en Antwerpen tot Genk in Limburg). Het hiphopevenement Rad van Tong is met andere woorden een knaller van een statement (en ook wel een ‘welgemeende fuck you’ aan het adres van de critici die hun huiswerk niet maken). Zowel vuilgebekte hardcore als poeslieve raps komen hierbij aan bod en naast jonge, actuele topacts, maken ook pioniers (Sint-Andries MC’s) en oudgedienden (De Langn) hun opwachting. Het fantastische Power ende Mauz trekt de marathon op gang!

01.45 Tourist
00.45 Uberdope
23.45 iRRi & Hugo
23.00 Tiewai (Eigen Makelij)
22.30 Scale & Kilogram (Sint Andries MC ‘s)
22.00 Froze en Raab (Rauw en Onbesproken)
21.30 Perverz
21.00 NTREK
20.30 DeLangn (Ostenche Kliek)
20.00 Nasta en Niz (Beatville)
19.30 Batteraaf
19.00 Power ende Mauz