Dyna Dee – Straffe Toebak (RifRaf)

17 januari 2014


Zeer intieme plaat van de uit het Gentse afkomstige Vlaamse rapper Dyna Dee. Beslist geen makkelijke opgave, opgroeien in een verscheurd gezin, al levert het natuurlijk stof op om een plaat van te maken. Het klinkt als reclame voor plantaardige medicijnen, maar ‘Straffe Toebak’ gebruikt de therapeutische kracht van hiphop, mooi samengevat in het nummer ‘Rode Draad’. Ook qua beats mogen we niet klagen, en dan denken we vooral aan de RZA-eske flavor op ‘Aan Boord’, getekend Junior Makhno. Nog een sterke track is ‘Mooie Strijd’: flow dik oké, met doorleefde gastzang van Tom Kestens. Wat wel op de duur kan gaan storen, is net de doorgedreven zwaarwichtigheid of anders geformuleerd, het gebrek aan een hoopvolle humoristische toets, die bijvoorbeeld bij Grafgravers en The Sloofs wel aanwezig is. Al bij al een degelijke plaat, maar mist bij momenten wat relativeringszin.

Review door (kh) voor RifRaf © 2013